Topparkitekt till Linköping

Thomas Sandell, en av Sveriges mest namnkunniga arkitekter, lovprisar Linköpings nya stadsdel Vallastaden.

Mats Wengelin, Byggidé Invest.

Mats Wengelin, Byggidé Invest.

Foto: Mikael Svensson

LINKÖPING2014-12-04 06:05

– Det blir helt fantastiskt. Linköping går före och visar på ett nytt sätt att bygga, säger han.

Thomas Sandell ritar två av de fyra hus som Byggidé Invest och NewCap ska bygga vid Kunskapslänken i Valla­staden. De andra två ritas av David Eliasson och Branko Kovacevic.

En etablerad stjärnarkitekt och två arkitektrookies ska ge fyra hus med olika ut­seenden, och just mångfalden är en av kommunens tankar med Vallastaden. Här blandas bostadsrätter, hyresrätter, radhus och villor.

– På ett sätt är det en återgång till hur man byggde städer förr, med många olika hus. I början av 1900-talet var det stadsarkitekten som bestämde hur en stad skulle se ut, sedan blev det byggarna själva. Vad som händer nu är att Linköping tar tillbaka initiativet och tydligt visar hur man vill att en ny stadsdel ska bli, kommenterar Sandell.

Tomterna i Vallastaden har inte fördelats efter pris utan efter kvalitet. Den som vill bygga måste till exempel visa att bygget bidrar till om­rådets mångfald, att det byggs miljövänligt, att det finns gemensamhetslokaler och att de boende själva får inflytande.

En sak som stärkte Bygg­idé Invests ansökan var att bygget kommer att engagera minst ett tiotal missbrukare som är på väg tillbaka till samhället.

– De ska sköta städning och logistik under bygget. Jag har alltid haft ett starkt samhällsengagemang och jobbat med ungdomsverksamhet, och det är jättekul att det engagemanget går att ta med sig in i projektet, säger Mats Wengelin, Linköpingsbo och byggföretagets lokala representant.

Husen som Thomas Sandell & co ritar blir energisnåla så kallade passivhus med ett 80-tal bostäder, från ettor till fyror och kanske ännu större. Om det blir bostadsrätter eller hyreslägenheter eller en blandning är ännu inte bestämt.

På taken placeras solceller och ett växthus. Kvarteret ska också rymma gemensamhetslokaler som till exempel en cykelverkstad – Valla­staden ska ju bli bilfri.

Hur husen ska se ut är inte klart.

– Jag har precis fått uppdraget. Spontant tänker jag mig en tegelarkitektur. Rent allmänt bygger jag alltid hus som jag själv skulle vilja bo i. Trivs man själv så funkar det också för andra, man är inte så unik som man tror, säger Thomas Sandell.

De fyra husen beräknas vara klara hösten 2016, i god tid före mässan 2017. Är det möjligen mässan som lockat hit Stockholmsarkitekten Sandell?

– Nej, det här området hade varit intressant även utan bomässa. Det finns planer på liknande områden i landet, men Linköping ligger längst framme, som en Björn Borg som plogar väg för alla andra. Jag är glad att jag fick frågan, det är inte varje dag man får vara med och bygga en ny stadsdel.

Thomas Sandell är känd inte bara som husarkitekt, utan också bland annat för sina stolar.

– Stolar eller hus, det är ungefär samma sak fast i olika skala, man möter samma utmaningar. Men stolarna är mer en hobby som jag håller på med på söndagarna, säger han.

Arkitekten Thomas Sandell Vallastaden

Sandell är känd för en rad byggnader, som Gåshaga brygga på Lidingö, Stockholmsbörsen och inredningar för Ordning & Reda, Polarn & Pyret, restaurang East och Moderna Museet. I raden av olika designutmärkelser finns bland annat nio Utmärkt Form.

Thomas Sandell ritar allt från stadsplaner, hus och inredningar till lampor och bestick. Några av hans senaste projekt är ett studenthus på KTH, sommarhus i Sotji och gräsklipparhus för Husqvarnas robotgräs­klippare.

700­­–800 bostäder väntas vara färdiga till mässan Linköpings Bo17. Hittills har 17 byggherrar fått tomter. Ansöknings­tiden för de sista tomterna går ut i morgon 5 december.

Sammanlagt kommer det att byggas cirka 1 000 bostäder i Vallastaden i den här etappen, men det finns plats för ännu fler i framtiden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!