Tony nära döden på cykelresan i USA

Tony var nära på att dö på sin cykelresa genom USA. Linköpingsbon Sabina fick höra talas om honom. På onsdagen erbjöd hon honom husrum – i sitt tillfälliga hem i Saint Louis.

Nu. Framför Folke Filbyter fast i Saint Louis. Statyn är mindre i Saint Louis, men väldigt lik den i Linköping.

Nu. Framför Folke Filbyter fast i Saint Louis. Statyn är mindre i Saint Louis, men väldigt lik den i Linköping.

Foto: privat

LINKÖPING2017-08-04 07:30

I maj skrev vi om Tony Svensson, med diagnosen adhd, som skulle ut på en 1 000 mil lång cykelresa från Vancouver till New York. Han trampar för att samla in 100 000 kronor till forskning om adhd. Insamlingen går under namnet "Damptrampet 2017". Rutten, som bland annat har gått via Los Angeles, San Diego och Oklahoma hade på onsdagen nått Saint Louis. Där öppnade Linköpingsbon Sabina Thorblad sitt hem för Tony. Sabina och hennes familj bor just nu i staden eftersom hennes make Björn arbetar på Saab kring företagets samarbete med Boeing. Sabina är tjänstledig från sitt arbete på Tekniska verken.

– Min mamma skickade Correnartikeln där jag läste att Tony skulle passera Saint Louis. Det var en självklarhet att erbjuda honom husrum. Jag är sjukt imponerad av det han gör, och kontaktade honom på Facebook, berättar Sabina.

En skön säng och mat var precis vad Tony behövde. I början av juli cyklade han igenom Nevadaöknen, eller Mojaveöknen som den egentligen heter. En strapats som höll på att kosta honom livet.

– Lokalborna avrådde mig starkt, och sa att det inte fanns någonting längs sträckan.

Äsch, så säger vi hemma också om vägen mellan Linköping och Berg, tänkte Tony. Hur farligt kunde det vara?

Första dagen cyklade han 12 mil med siktet inställt på den lilla byn Kelso. Där skulle han äta middag och övernatta. Det visade sig att Kelso inte var någon by, utan en korsning. Helt öde, så när som på en nedlagd järnvägsstation. Tony övernattade under bar himmel.

– Jag såg inte, men hörde, skallerormarna. Jag var inte katig då, men nu ser jag på det som en cowboydröm som blev sann.

Dagen efter gav han sig iväg på cykeln igen, med 10 mil sand framför sig. Då hände något. Härifrån minns Tony ingenting. Han vaknade upp i en Jeep.

– En man, Tom Dunken, hade hittat mig. Jag hade tagit av mig skor och kläder och släpade cykeln efter mig. Han räddade livet på mig.

Vid Mexikanska gränsen höll Tony på att råka illa ut igen. Hans cykeldräkt är täckt av sponsornamn, ett av dem är restaurangen Pinchos. Vid en bensinmack blev ett gäng män hotfulla och upprörda. De började slita i Tony, som trodde att han höll på att bli rånad.

– Men de ville bara slita av mig tröjan. Tydligen betyder pinchos där nere ungefär "Hej på er, ni lågt stående människor. Far åt helvete". Det hade ju inte jag koll på.

Men så kom han till Saint Louis, där Familjen Thorblad väntade. De bjöd på umgänge och mat. Han på underhållande berättelser. Tillsammans besökte de det berömda monumentet Gateway Arch och Folke Filbyterstatyn, som märkligt nog finns även i Saint Louis.

– Det är en kopia av den i Linköping, fast mycket mindre och utan fontän. Konstnären Carl Milles var ju verksam här kring 1930-talet, berättar Sabina.

Efter två nätter hos Thorblad med köttbullar, brunsås och Skogaholmslimpa är Tony redo att cykla vidare mot New York från Saint Louis. Saint Louis, med sin Drömmarnas båge och Folke Filbyter, där främlingar från Linköping blev vänner.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!