- Vi behöver bara en säck eller vad som helst för att komma igång. Vi skulle kunna börja i dag, säger Magnus Ulván på Hagdahls kök.
På Hagdahls kök i Linköping har man varje dag 120-130 lunchgäster. Det är trevligt tycker Magnus Ulván, kökschef på restaurangen. Men med så många gäster får man även en hel del matavfall. Matavfallet går just nu rakt ned i soptunnan i stället för att återvinnas.
- Jag skulle tro att det varje dag slängs 30-40 kilo matavfall hos oss. Vi är ju en jätteliten restaurang om man jämför med de restauranger som har 400-500 gäster per dag. Självklart ska maten återvinnas i stället för att slängas, säger Magnus Ulván.
Ett kilo matavfall omvandlas till ett kilo biogödsel. På mindre än en månad skulle matavfallet på den relativt småskaliga restaurangen Hagdahls kök bli till mer än ett ton biogödsel. Bara i Linköping finns det hundratals storkök och flera av dem är större än Hagdahls. Det är alltså tonvis med möjliga bioprodukter som varje månad går till spillo i Linköping.
Vill återvinna maten
På Hagdahls har man länge velat återvinna matavfallet och man har bland annat kontaktat hyresvärden, Linköpings länsmuseum, som inte heller har hört om någon lösning till problemet.
- Jag jobbade på en restaurang i Göteborg i slutet av 1990-talet och redan då kunde man återvinna matavfallet där. Linköpings kommun kan inte skylla på att tekniken inte funnits, säger Magnus Ulván.
Han har svårt att se varför det tar tid att få ett fungerande system som även storkök kan ta del av.
- Vi behöver bara en säck eller vad som helst för att komma igång. Det är bara för dem att köra igång. Vi skulle kunna börja återvinna i dag, säger Magnus Ulván.
Inom hotell- och restaurangbranschen finns det ingen generell regel för matavfallshantering men från arbetsgivarorganisationen Visita uppmuntrar man till god miljöhållning.
- Vi försöker informera så mycket som möjligt om hur man minskar matsvinn och har en god miljöhållning. Vi rekommenderar att man tar tillvara på sitt matavfall på bästa sätt. Det är synd när det inte går, säger Stefan Lundin på Visita.
Uppstått ett vakuum
Det är inte bara privata krögare som har det här problemet utan det finns även inom kommunens egen verksamhet. Endast på en handfull av Linköpings dagis, förskolor, skolor och äldreomsorger återvinner man i dag matavfallet. Jörgen Svensson är verksamhetschef på Kost & Restaurang, en del av Linköpings kommun. Han menar att det uppstått ett sorts vakuum mellan två återvinningsmetoder. Tidigare skickade man matavfallet till grisgårdar men metoden har stoppats av EU-direktiv. I stället väntar man nu på en lösning som Tekniska verken ska ordna framöver.
- Vi hoppas såklart att ett system kommer igång så snart som möjligt, säger Jörgen Svensson.