Det var på söndagseftermiddagen som åklagaren beslutade att 18-åringen skulle hämtas in till förhör – och han blev därmed den 17:e personen som hittills har delgivits misstanke om brott. Klockan 20.45 på söndagen anhölls 18-åringen som misstänkt för försök till mord. Kammaråklagare Helene Gestrin var på måndagen förtegen om vad som har lett fram till anhållandet.
– Vad den här personen är misstänkt för vill jag inte närmare kommentera i det här läget.
Men vad avser brottsmisstanken?
– Han är misstänkt för inblandning i skottlossningen.
Vem skulle mordförsöket ha riktat sig mot?
– Vi vet att det har förekommit skottlossning med flera personer inblandade. Vi behöver utreda hur många som har varit beskjutna vid det här aktuella tillfället.
18-åringen är känd av polisen sedan tidigare. I december 2013 dömdes han för att ha hotat en polisassistent i Ryd. Straffet blev ungdomstjänst i 40 timmar. Så sent som i april i år dömde Göta hovrätt 18-åringen för att ha misshandlat en man utanför studentstället Herrgårn i Ryd. Straffet blev ungdomstjänst i 50 timmar. Det är oklart vilken inställning 18-åringen har till misstanken om mordförsök. På grund av att så många personer är misstänkta i utredningen har tingsrätten haft svårt att få fram tillräckligt många advokater och något längre förhör hade på måndagen ännu inte hållits med 18-åringen.
Åklagaren har bestämt sig för att inte överklaga tingsrättens beslut i fredags att släppa de tre män, med kopplingar till Black Cobra, som begärdes häktade för medhjälp till mord.
– När de misstänka ha försatts på fri fot gör jag den bedömningen i nuläget att det inte är motiverat att överklaga. Vi väljer att fokusera på de utredningsåtgärder som vi fortfarande har att jobba med för att föra utredningen framåt.
Polisen har bekräftat att vapen har tagits i beslag efter skottlossningen som slutade med att en 18-årig man dog och en 29-årig man kom till skada. Det kommer dock att ta tid innan experterna på Statens kriminaltekniska laboratorium, SKL, är färdiga med sina analyser. Experterna ska bland annat undersöka om det finns fingeravtryck och dna på vapnet eller vapnen – det är oklart hur många polisen har säkrat. SKL kommer även att leta efter fibrer från textilier och göra jämförelser med upphittade tomhylsor. Slutligen kommer vapnet/vapnen att provskjutas för att ta reda på om de använts vid tidigare brott.
– De olika undersökningarna kan inte göras samtidigt, utan de måste göras i en viss turordning för att man inte ska förstöra möjligheterna att genomföra alla tester, säger Helene Gestrin.
Polisen uppger att helgen blev lugn och några fler gängsammanstötningar har inte rapporterats. Polisen har haft förstärkningar från angränsande län, bland annat Södermanland.
– Det rör sig främst om poliser från angränsande län. Både ordningspoliser och utredare, säger Björn Lidö, biträdande chef för polisens operativa avdelning.