Tomma affärslokaler oroar inte fastighetsägarna

Flera affärslokaler gapar tomma i och kring de centrala stadsdelarna i Linköping, men fastighetsägarna är inte särskilt oroade. "Intresset för att hyra är stort. Det gäller bara att hitta rätt mix", säger Emil Colldin, fastighetschef på Castellum.

Det finns för närvarande ett antal lediga affärslokaler i centrala Linköping, men fastighetsägarna är inte särskilt oroliga. De menar att intresset för att hyra är stort.

Det finns för närvarande ett antal lediga affärslokaler i centrala Linköping, men fastighetsägarna är inte särskilt oroliga. De menar att intresset för att hyra är stort.

Foto: Pelle Johansson

Linköping2021-09-09 06:00

Näringsidkare som flyttat till andra butiksytor eller som valt att avveckla i spåren av pandemin.

Det är två faktorer som påverkat flera detaljhandlare och kafé- och restaurangägare under de senaste åren och som gjort att det uppstått en del vakanser i utbudet av kommersiella lokaler.

undefined
Kenny Wissmar, Vasaparken, menar att intresset för att etablera sig med någon kommersiell verksamhet i centrala Linköping är stort.

Lundbergs är en betydande fastighetsägare som, förutom nybyggda Link business center vid Stångån med en totalyta på 13 500 kvadratmeter, äger ett flertal centralt belägna fastigheter i Linköping med inriktning mot olika typer av affärsrörelser.

För närvarande står man med fem tomma handelslokaler sedan konkurserna för klädbutikerna Dea Axelssons och Flash på Nygatan och Joy i Gränden våren 2020. 

Förutom dessa tre handlar det om Art'n'Design som flyttat från Gränden till Tanneforsgatan och konkursen av inredningsbutiken Björns garage i april i år.

– Vi har även en mindre vakans på Repslagaregatan, säger Jimmy Ekström, affärsområdeschef handel på Lundbergs.

undefined
Johan Asklöf och Ulrika Frost på Stångåstaden vittnar om ett ökat intresse för att hyra utrymmen i kommersiella lokaler. "Hoppet har återvänt, det bubblar av hopp och framtidstro".

Den sammanlagda lediga ytan uppgår till cirka 1 000 kvadratmeter och enligt Ekström letar man främst efter långsiktiga aktörer, men även de som kan tänka sig att hyra på kortare tid.

– Historiskt har det ofta handlat om avtal på mellan tre och sju år. De senaste åren har vi även sett en trend i att göra kortsiktiga besök och jag skulle inte bli förvånad om vi har ett par etableringar av denna sort i närtid.

Jimmy Ekström uppger att han för närvarande diskuterar med olika intressenter och att det i något eller några fall kan bli aktuellt att skriva kontrakt före årsskiftet.

– Att kunna öppna innan Black friday och jul lockar säkert, säger han.

undefined
Castellum står med en cirka 1 000 kvadratmeter tom yta på Nygatan efter att Akademibokhandeln och caféet lämnade. "Där diskuterar vi med en tänkbar hyresgäst", säger fastighetschef Emil Colldin

Emil Colldin, fastighetschef på Castellum, berättar att man just nu diskuterar med ett antal tänkbara hyresgäster om de lokaler som sedan en tid gapar tomma i centrum.

Det handlar dels om den på Nygatan, efter stängningen av Akademibokhandeln och det café som drevs en halvtrappa upp, i gatuplanet, och dels den yta som Stångåstaden lämnade efter sig när man flyttade från Repslagaregatan.

Den sammanlagda ytan av dessa två objekt uppgår till cirka 1 800 kvadratmeter.

Till detta kommer en mindre enhet i hörnet av Storgatan och Snickaregatan på omkring 200 kvadrat.

undefined
Här, på Nygatan, var tidigare Dea Axelssons hyresgäst. Fastighetsägare är Lundbergs.

Colldin uppger vidare att Castellum nyligen skrivit kontrakt med två nya hyresgäster, Aspia och PWC (redovisning- och affärsrådgivning), som flyttar in efter restaurang Lagerbladet på Snickaregatan 22.

– Det känns väldigt bra att de kommer in där. De kickar igång i oktober, säger han och fortsätter angående de övriga hyreslediga lokalerna:

– När det gäller den på Repslagaregatan kan vi tänka oss att dela upp den i tre olika sektioner, beroende på vilka som visar intresse för att flytta in. Vi är flexibla och kan tänka oss olika lösningar.

undefined
Castellum kan tänka sig att dela upp lokalen på Repslagaregatan, där Stångåstaden tidigare var hyresgäst, i tre mindre enheter.

Colldin understryker att Castellum har stort fokus på att få in rätt hyresgäster.

– Det är viktigt ur flera aspekter. Dels för oss själva, men också för Linköping. Det handlar om att försöka skapa ett så livfullt centrum som möjligt. 

Receptet för att nå framgång på den spelplanen är tämligen enkelt, enligt Emil Colldin.

– Ett så brett utbud som möjligt.

När det gäller just inriktningen har centrumhandeln delvis ömsat skinn på senare år, menar man från Castellum.

– Intresset för nöjen och upplevelser, typ restauranger, sportbarer och gym, har stegrats medan den mer traditionella affären med exempelvis konfektion och skor kanske backat något. 

undefined
Ledig affärslokal på Nygatan, där Flash tidigare var hyresgäst. Fastighetsägare är Lundbergs.

Vasaparken, som äger flera fastigheter vid Stora torget, Trädgårdstorget och delar av Tanneforsgatan, står för närvarade med ett fåtal vakanser.

– Under hösten kommer några hyresgäster att lämna oss, säger Kenny Wissmar som ansvarar för uthyrningen av bolagets kommersiella lokaler.

Han betonar vikten av att hitta en bra blandning av aktörer som flyttar in.

– Mixen är central för oss. Det finns en viss risk att det blir en överetablering av restauranger och caféer. 

– Om den situationen skulle uppstå ökar faran för att centrum får färre besökare dagtid och att trycket ökar kvällstid.

Vasaparken strävar efter att hitta en bra balans i dessa vägval, uppger Wissmar.

– Vi får en uppsjö av förfrågningar från restaurang- och kaféägare från hela Sverige som vill in i Linköping. Vi väger hela tiden detta mot traditionell handel som vi tycker också ska finnas i centrum.

– Av det skälet kan det dröja innan vi fyller upp en tom lokal för att skapa den mix som vi, tillsammans med våra hyresgäster, anser vara den rätta.

Kenny Wissmar vittnar också om att vindarna är på väg att vända.

– Intresset för att hyra i centrum har ökat. Känslan är att pandemin håller på att ge vika, säger han.

undefined
När Art'n'design flyttade från Gränden till Tanneforsgatan uppstod en vakans som ännu inte blivit fylld. Lundbergs äger fastigheten.

Ulrika Frost, ansvarig för kommersiella lokaler i nyproduktion, Stångåstaden, uppger att uthyrningen i exempelvis nybyggda kvarteret Eddan gått bra.

– Utifrån det läge som råder är vi nöjda. Kvarterskrogen Noi Tre har nyligen öppnat och inom kort hoppas vi kunna presentera ytterligare en restaurang i kvarteret. Dessutom har vi tecknat kontrakt med en frisör/skönhetssalong som är på väg att köra igång. 

I övre Vasastan står Stångåstaden med sex färdigställda lokaler som man kan hyra ut på korta kontrakt.

Tanken med detta är, uppger Frost, att möjliggöra för hyresgästerna att prova på både ytan och läget eller sjösätta någon form av pop-up-försäljning.

– Vi är flexibla vad gäller hyreskontrakten. Vår strategi är att ge entreprenörerna så bra förutsättningar som möjligt att lyckas, säger hon.

Stångåstaden har också ett antal nya lokaler i produktion i markplan av bostadshuset som uppförs i hörnet Sveagatan/Östgötagatan, varav en är planerad för restaurang med uteservering. 

– Vi kommunicerar inte vilka det är som kommer att öppna innan kontrakten är underskrivna, förklarar Ulrika Frost.

undefined
Joy drev butik på det andra våningsplanet i Gränden, men stängde i samband med konkursen. Fastighetsägare är Lundbergs.

Johan Asklöf, förvaltare på Stångåstaden, berättar att man har cirka 25 restauranger som hyresgäster i sitt bestånd av kommersiella lokaler.

– Vår känsla är att de som finns i centrum har haft det kämpigt under pandemin. Restriktioner med öppettider och kontorsanställda som jobbat hemma gjorde att krögarna tappade många kunder. De som ligger utanför stadskärnan har generellt sett klarat sig bättre.

Ulrika Frost menar dock att ett mer normalt läge på marknaden närmar sig.

– Vi får allt fler förfrågningar kring lediga lokaler. Det liksom bubblar av hopp och framtidstro, säger hon.

Link business center

Höjd: Tio våningar.

Totalyta: 13 500 kvadratmeter.

Byggherre: Lundbergs Fastigheter AB.

Entreprenör: Peab.

Arkitekt: Gert Wingårdh

Hyresgäster: Bland andra Östgöta kök, Östsvenska handelskammaren, Danske bank, Academic work, Cambio och Dospace.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!