Patienten var i 50-årsåldern och hade under lång tid behandlats för sjukdomen KOL. KOL är en kronisk lungsjukdom som oftast drabbar rökare men går att behandla. Patienten hade regelbundna läkarbesök och hade slutat röka.
Det var i februari som patienten mådde dåligt och ringde sin vårdcentral. Han fick läkartid samma dag. På vårdcentralen togs han om hand av en underläkare som var vikarie på vårdcentralen. Det gjordes bedömningen att det inte handlade om någon infektion utan att det var patientens KOL som orsakade besvären. Underläkaren konsulterade också en kollega som är specialist i allmänmedicin.
Patienten skickades hem och fick rådet att fortsätta med sin medicinering. Det bokades även en uppföljning hos en sjuksköterska en vecka senare. Men patienten kom inte till det bokade besöket. Han hade tagit sitt liv.
"Ångest nämns två gånger"
Patienten var listad på den här vårdcentralen sedan tre år tillbaka. Under den perioden som han var vårdcentralens patient och behandlades för sin KOL-sjukdom, nämndes det i två journalteckningar att patienten led av ångest.
Nu har vårdcentralen gjort en anmälan enligt lex Maria.
Hur kunde vårdcentralen missa att patienten mådde psykiskt dåligt?
– Om en patient är sluten och inte pratar om sina psykiska problem är det svårt för en läkare att upptäcka det, säger Christer Andersson, chefläkare.
Måste en patient säga att han eller hon är deprimerad för att en läkare ska upptäcka det?
– Nej. Men om en patient vill dölja sin depression då kan den förbises av läkare.
Borde den här patienten inte ha träffat en psykolog när han hade ångest?
– Att känna ångest är också en komponent av sjukdomen, man är orolig för sin hälsa. Det är inte per automatik som alla patienter med ångest skickas till en psykolog.
KOL står för Kronisk Obstruktiv Lungsjukdom.