Under måndagen presenterade regeringen att det ska underlättas för män som har sexuella relationer med män att ge blod. Socialstyrelsen har nu fått i uppdrag av regeringen att titta på möjligheterna att göra individuella riskbedömningar.
En drivande del i genombrottet är det opinionsbildande initiativet Regnbågsblod, som grundades 2019 av bland annat Tobias Ström från Linköping.
– Vi har haft möten med Socialstyrelsen sporadiskt sedan vi startade. Bara efter något år lyckades vi halvera karantäntiden för män att ha sex med män från ett år till ett halvår.
Ett av kraven för att få testa sig för blodgivning är nämligen att man behöver vänta tre månader om man haft nya sexuella kontakter. Men för homosexuella män gäller sex månaders väntetid efter den senaste sexuella kontakten, oavsett om det är en ny partner eller inte.
– Anders Tegnell var med på ett av våra panelsamtal för några år sen. Och han sa att vi har den här lagstiftningen idag sedan 80-talets HIV-epidemi. Men idag har vi inte de problemen.
Tobias fortsätter:
– Jag lever med min man sedan 10 år tillbaka i ett monogamt förhållande, vi utsätter oss inte för risker. Jag ser mig själv som en utmärkt blodgivare. Men vi får inte pröva oss. Man stänger ute en hel gupp i samhället och säger "ni duger inte", säger Tobias.
Det var också det som fick Tobias, som jobbar som anestesisjuksköterska på operation och har hanterat mycket blodprodukter själv, att vilja vara med och starta Regnbågsblod. Initiativet grundades just i vården och deras första evenemang sorterades av sjuksköterskor, läkare och undersköterskor.
– Det är blodbrist varje storhelg, sommar och jul. Och män är generellt sett bra blodgivare, de har ingen menstruation och har bättre järnvärden. De kan ge blod flera gånger per år. Men man utesluter en halv miljon män som inte ens får pröva sig. Det är dumheter.
För bara drygt en vecka sedan träffade Regnbågsblod Sveriges hälsominister Acko Ankarberg Johansson. Och efter mötet dröjde det inte länge innan regeringsuppdraget presenterades i ett pressmeddelande och i en gemensam debattartikel i Svenska Dagbladet av regeringens partiledare.
– Vi är superglada. Vi kan se att det är våra ord som används, så vi har fått ett fantastiskt genomslag. Nu är det inte en fråga "om" längre, utan snarare när och hur lång tid det kommer ta, så vi kommer i mål också.