Tjugo bostadsbyggen står i kö

Regeringen har beslutat att återuppta utbetalningarna av investeringsstödet för hyresbostäder. I Östergötland väntar 20 byggprojekt på svar. Samtidigt verkar inte bidraget vara avgörande för om det byggs.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

LINKÖPING2019-07-03 05:59

Investeringsstödet är tänkt som ett bidrag till bostadsbyggarna för att hålla nere hyrorna. När statens budget för 2019 skulle röstas genom i riksdagen vann Moderaterna och Kristdemokraternas budget och i den fanns inte investeringsstödet med.

Alla ansökningar lades därför på is.

När sedan Centern och Liberalerna gjorde upp med Socialdemokraterna och Miljöpartiet i januari så var detta en av de 73 punkterna som ingick i avtalet för att S och MP skulle få bilda regering. Som en följd av detta har nu regeringen fattat beslut om att alla ansökningar som legat och väntat på landets länsstyrelser ska behandlas. Villkoret är att de inkom före den siste december 2018.

I Östergötland rör det sig om 20 bostadsprojekt med 823 bostäder som väntar på besked.

Det är dock ytterst oklart om dessa projekt står och faller med investeringsstödet. Exempelvis tänker Riksbyggen starta sitt projekt oavsett om de får bidrag eller inte. Deras planer för fastigheten Lavinen 5 i Berga i Linköping är den enskilt största ansökan som väntar hos länsstyrelsen – det rör 182 hyresrätter.

– Det korta svaret är att vi genomför det även utan investeringsstödet, säger Håkan Andersson som är presschef hos Riksbyggen.

Utan investeringsstöd blir dock hyrorna högre.

En annan av ansökningarna som väntar hos länsstyrelsen rör 374 studentbostäder. Även dessa blir byggda utan investeringsstöd – bygget har redan påbörjats. Det byggs på fastigheten Intellektet 7 mellan Valla koloniområde och universitetet.

Även Linköpingsföretaget Botrygg har ansökningar som väntar på behandling – dock ingen som rör byggande i Linköping. Botryggs vd Adam Cocozza har provat att bygga med stödet och anser att det fungerar.

– Jag tycker fortfarande att det är bra. Bostadsrättsmarknaden bromsade in delvis på grund av kreditmarknadsrestriktioner, men också för att man byggt för mycket dyra bostadsrätter. Samma sak kommer att hända med hyresrätterna, man bygger alldeles för mycket dyra hyresrätter utan att göra en efterfrågeanalys. Fortsätter man att bygga med de här höga hyresnivåerna så kommer man att få vakanser och sen tvingas sänka hyrorna, säger han.

– Än så länge hyrs de ut, men det finns exempel där fastighetsägare tvingas ge rabatter under de första åren, fortsätter han.

De 20 ansökningar om investeringsstöd som väntar hos länsstyrelsen Östergötland kommer att behandlas under hösten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!