Det hela började med att Botrygg 2020 fick köpa en tomt av Uppsala kommun, med avsikten att bygga cirka 140 hyreslägenheter. Ett krav från kommunens sida var att Botrygg skulle använda sig av det statliga investeringsstödet för att hålla hyrorna nere. Stödet – som inte längre går att söka – innebär att byggherren förbinder sig att hålla en viss maxhyra i de lägenheter som byggs.
Men när det väl var dags att bygga hade byggkostnaderna rakat i höjden. Botrygg fick inte ekonomi i projektet och ansökte då hos länsstyrelsen om att få ta ut högre hyror än vad reglerna för investeringsstödet tillåter.
Tjänstemännen på länsstyrelsen i Uppsala sade nej. Men det var då som landshövdingen – Stefan Attefall, den förre bostadsministern – klev in i bilden. Han körde över tjänstemännen och beviljade Botrygg dispens från den stadgade maxhyran. Enligt Upsala Nya Tidning (UNT), som var först att rapportera om beslutet, innebär det att en trea på 77 kvadratmeter får en månadshyra på 11 550 kronor i stället för 9 945.
I Uppsala reserverade sig handläggaren Ester Green mot beslutet. Hon får stöd av sin motsvarighet i Östergötland, Maria Larsson. Vad hon känner till har ingen liknande dispens godkänts någon annanstans.
– Jag tycker att landshövdingen har fel. Jag delar inte hans uppfattning att man kan göra på det här sättet. Och ingen av de kollegor runt om i landet som jag har pratat med gör det heller, säger Maria Larsson.
I förarbetet till förordningen om investeringsstöd står det att hyran kan tillåtas "avvika något" under vissa speciella omständigheter. Det kan, enligt förarbetet, gälla "omfattande marksaneringsarbete, osedvanligt komplicerade grundläggningsförhållanden eller andra byggtekniska förutsättningar". Inflation och allmänt stigande byggkostnader nämns däremot inte.
Men är det inte rimligt att en byggherre kan behöva ta ut högre hyror när byggkostnaderna stiger?
– Absolut, det är inget konstigt alls att man vill ta ut högre hyror. Det som är förvånande är att man fick det, eftersom det bryter mot förordningen, säger Maria Larsson.
En rundringning som UNT gjort visar att flera länsstyrelser fått liknande frågor om undantag. Men de har alla sagt nej.
– Jag vet inte vad de andra länsstyrelserna har gjort. Den kunskap om branschen som jag har kanske inte alla andra runt om i Sverige har, säger Stefan Attefall till UNT.
– Det var ingen som kunde förutse att det skulle ske en ökning av byggkostnaderna med 30 procent. Det är extraordinära omständigheter som motiverar ett undantag från normhyran, säger han också.
UNT pekar på det faktum att Stefan Attefall och Botryggs vd Adam Cocozza är bekanta med varandra sedan tidigare.
– Den här vd:n känner jag lite från en kommission som Hyresgästföreningen tillsatte för ett antal år sedan. Vi var väl en 6–7 personer i den kommissionen. Jag känner halva Byggsverige och Fastighetssverige. Så om jag inte får prata med de människorna och sedan fatta ett beslut, då kan jag sluta vara landshövding, kommenterar Stefan Attefall.
Adam Cocozza säger att det aldrig hade blivit något bygge om inte Stefan Attefall hade fattat beslutet om att tillåta högre hyror.
– Då hade vi fått avbryta projektet. Hyran som gäller enligt förordningen är densamma som om husen varit färdigbyggda 2018. Våra hus blir klara 2026. Då har man tappat åtta års hyreshöjningar, plus att byggkostnaderna ökat med 35 procent och driftkostnaderna med 30. Det är helt orimligt att tro att man kan hålla den låga hyran när allting annat har ökat så mycket, säger han.
Adam Cocozza anser att landshövdingen har tolkat andemeningen i förordningen på ett väl avvägt sätt.
– När de skrev förarbetena kunde de inte förutse den utveckling vi haft med jätteinflation, kraftigt höjda räntor och stigande byggkostnader. Vad man har gjort i vårt fall är att räkna upp hyran med de senaste åtta årens hyreshöjningar, så hyran blir inte högre än i ett hus som stod klart 2018. Och de blir 30–35 procent lägre än om vi hade byggt utan investeringsstöd. Uppsala får mer bostäder, hyresgästerna får lägre hyror och det kostar inte en skattekrona extra. Jag ser inte vem som är förloraren här, säger Adam Cocozza.
Men för hyresgästerna hade det varit bättre om de fått den ännu lägre hyran, enligt reglerna för investeringsstödet?
– Men det alternativet finns inte. För då hade vi inte kunnat bygga.