Statsministern på besök i Linköping: "Det är roligt"

Dagen innan EU-valet, medan regnet vräker ner över Linköping, knackar statsminister Ulf Kristersson (M) och kommunalråd Annika Krutzén (M) dörr i Ekängen.

Kommunalråd Annika Krutzén (M) och statsminister Ulf Kristersson (M) knackar dörr i Ekängen, dagen före EU-valet.

Kommunalråd Annika Krutzén (M) och statsminister Ulf Kristersson (M) knackar dörr i Ekängen, dagen före EU-valet.

Foto: Agnes Ganestål

Linköping2024-06-08 19:00

– Man känner att det är sista dagen före valet, säger Ulf Kristersson efter att ha mött flera Linköpingsbor.

Under de senaste veckorna har han, tillsammans med flera partikamrater, åkt runt i Sverige för att möta väljare. Han konstaterar att ganska många har förtidsröstat, men att det ändå är många som har bestämt sig för att vänta till valdagen.

– Det är ingen som har sagt att de inte ska rösta, inte en enda. Det är en del som är genuint osäkra och gör olika valkompasser och får olika resultat, men ganska många har i princip bestämt sig.

Hur är det för dig att kliva in på någons tomt, utan att veta hur de kommer att reagera?

– De flesta är väldigt trevliga, både de som tänker rösta på oss och de som inte tänker göra det, säger Ulf Kristersson och konstaterar att det har blivit många foton och samtal under de senaste veckorna.

undefined
Statsminister Ulf Kristersson (M) tycker att det är roligt att få känna sig som "en vanlig valarbetare".

Har du mött några negativa reaktioner?

– Under alla de här sista tre veckorna som jag har knackat väldigt mycket var det en enda kvinna som sa "tack, men nej tack". En enda person och då har vi haft väldigt många dörrknackningar, så nej. Jag tror folk fattar också att det är seriösa frågor och man kan tycka olika, men det är ungefär som jag brukar säga i TV, att man kan bete sig vänligt mot varandra även om man tycker olika. Man måste inte stå och skrika åt varandra. Vanliga människor tror jag inte tänker så, men i debatterna i TV blir det alltid så tjafsigt.

Vad tänker du om det? Senast har vi Magdalena Andersson (S) som har kritiserat SD:s sms-utskick och där krävt att du "kraftfullt agerar". Hur ser du på den typen av utskick och kritik mot media?

– Sverigedemokraterna får hantera sina egna frågor, men jag slogs verkligen av att Sverigedemokraterna vill prata om TV4 och Socialdemokraterna vill prata om Sverigedemokraterna. Jag vill prata om vad som händer i Europa, säger Ulf Kristersson och utvecklar:

– Det finns för mycket stora och viktiga sakfrågor för att tjafsa med varandra. Inte minst de två partierna tycker jag nästan har satt i system under den här valrörelsen att inte prata sakfrågor över huvud taget, utan bara prata om varandra.

undefined
Statsminister Ulf Kristersson (M) upplever att de allra flesta människor bemöter honom med vänlighet när han knackar dörr.

Han upplever det som konstigt, med tanke på det som händer runt om i Europa. Han lyfter kriget i Ukraina, klimatfrågan och kriminaliteten som exempel.

– Det är lite för stora frågor för att bara slarva bort dem, tycker jag.

Med anledning av frågornas storlek är det viktigt att rösta i EU-valet, menar Ulf Kristersson.

– Fler och fler av de viktigaste stora frågorna som vi jobbar med i Sverige har också en stark internationell koppling. Ukraina tycker jag är helt uppenbart. Vi stöttar Ukraina jättemycket, men vi förstår att alla måste hjälpas åt om vi ska ha en chans att låta Ukraina vinna det här kriget.

Vad gäller klimatet är det bara om alla länder hjälps åt, och inte lägger bördan på någon annan, som det går att nå resultat, framhåller Ulf Kristersson. Han upplever också att fler svenskar har fått upp ögonen för frågan om kriminalitet. Samtliga frågor har europeisk koppling, menar han.

– Den svenska gängkriminaliteten, och den vet ni ganska mycket om i Linköping också, den är internationell. De har förgreningar, ibland sitter de i andra länder och dirigerar sina barnsoldater i Sverige.

undefined
Att rösta i EU-valet är viktigt, framhåller statsminister Ulf Kristersson (M). "Fler och fler av de viktigaste stora frågorna som vi jobbar med i Sverige har också en stark internationell koppling", säger han.

Hur är det för dig som statsminister att vara involverad i EU-valrörelsen? Du är Moderaternas kändaste namn, men du är inte kandidat.

– Jag hjälper till som många andra hjälper till. Det är klart att jag har ett extra stort ansvar eftersom jag sedan ska ta hand om resultatet på europeiska toppmöten, säger Ulf Kristersson och fortsätter:

– Jag tycker att den europeiska politiken är, inte minst efter det svenska ordförandeskapet, otroligt viktig. Sverige är ett land som är väldigt beroende av export, till exempel. Halva vår inkomst till vårt land kommer på grund av att vi kan sälja till EU-länder. Det är otroliga viktiga saker.

Men tid för kampanjer finns det inte varje dag, konstaterar statsministern.

– Sedan har man ett land och sköta också så jag kan inte ha kampanjer hela tiden. Det blir några dagar i veckan.

Att få komma ut och träffa lokala partikamrater samt hjälpa till, utan att vara huvudkandidat, tycker han är roligt.

– Man får känna sig som en vanlig valarbetare. Det är roligt.

När Ulf Kristersson nu ändå befinner sig i Linköping ska han passa på att träffa sin dotter.

– Vi ska äta middag i kväll.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!