Linköpingsborna gillar sin Tinnis och många är upprörda över att badsjön kan försvinna helt och hållet. Men det kommer också åsikter att de som uttalar sig och kämpar för att bevara den konstgjorda badsjön inte varit på Tinnerbäcksbadet på många år.
När vi är på plats får vi prata med ett 20-tal Tinnisbesökare. De badar i simbassängen eftersom badsjön är avstängd och tömd på vatten sedan förra året. Samtliga besökare som vi möter vill ha badsjön kvar. Flera nöjer sig med en mindre badsjö än det var förut eftersom kommunen har deklarerat att en lika stor badsjö inte blir möjlig att bygga. Om det överhuvudtaget blir någon badsjö eftersom det finns ytterliggare två alternativ och inget av dessa rymmer badsjön. Antingen kan det bli ett parkområde med en vattendel till barn eller en kombination av park och vatten.
En sak är däremot säker. Ingen av Linköpingsborna på plats vill ha en park i stället för badsjö.
– Linköping har redan många parker. Det är fruktansvärt synd om badsjön, som gör Linköping så unik, försvinner. Jag brukar komma hit ett par gånger i veckan och Tinnis brukar vara välbesökt av barnfamiljer, säger Maria Lindqvist.
Det är varmt på Tinnerbäcksbadet även om några moln skymmer solen då och då. På trapporna längs simbassängen sitter eller ligger och solar en hel del besökare. Två av dem är Julia Zukanovic och Sladjana Trajkovic. De är vänner och kommer hit varje sommardag om det är varmt. Och det har de båda gjort i 22 år.
– För oss som bor i lägenheter och inte har bil är en sådan plats mitt i stan, som man kan besöka med barnen, en räddning. Mina tre barn är uppvuxna på Tinnis. Min yngsta dotter Hanna är nästan född här. Familjen och jag badade hela dagen 13 juli 1999 och nästa morgon föddes hon. Mina barn är vuxna nu och de brukar fortfarande komma hit. Även mitt barnbarn som är åtta månader har varit på Tinnis, säger Julia Zukanovic.
Simbassängen är två meter djup, äventyrsbadet och simhallen är stängda. Därför finns det inga barn på plats.
– Mina barn älskade att bada i badsjön. Den är så viktig för barnfamiljer. Ja, jag har hört att politiker säger att det skulle vara för dyrt att bevara badsjön även om den blir mindre. Men om man ska resonera på det sättet kan man inte bygga eller skapa något, säger Sladjana Trajkovic.
På plats är också Peter "Biffen" Karlsson som solar. Han brukar komma hit så fort det är varmt. Han vill att badsjön bevaras, men anser inte att något av kommunens tre förslag är riktigt bra.
– Badsjön är en oas i stan som inte får försvinna, men den måste utvecklas och hela tänkandet kring Tinnis måste också utvecklas. Man kan införa gratis kort för ungdomar och hela platsen kan vara ett ställe där många ungdomar kan få jobb. Det innebär fler arbetstillfällen för ungdomar och en möjlighet till att arbeta för en ökad integration i Linköping.
Karin Sandborg är vikarierande anläggningschef på Tinnebäcksbadet. Enligt henne är det färre personer som besöker badet sedan badsjön stängdes.
– Om vi jämför den här sommaren fram till nu med samma period 2019 när badsjön fortfarande fanns har vi tappat 30-35 procent av våra besökare. Det handlar framförallt om barnfamiljer. Inte så mycket ungdomar, de brukar lockas till badsjön först om vi ordnar några sommaraktiviteter där, säger Karina Sandborg.