Tinnerö eklandskap har flest rödlistade svampar i landet

Inget annat naturreservat eller någon nationalpark i Sverige har så många rödlistade svamparter som Tinnerö eklandskap utanför Linköping. Hittills handlar det om 107 storsvampar med saffranstickan som den mest akut hotade.

"Saffranstickan är sällsyntast och därför det roligaste fyndet", säger Mikael Hagström efter fem års inventeringar i Tinnerö eklandskap.

"Saffranstickan är sällsyntast och därför det roligaste fyndet", säger Mikael Hagström efter fem års inventeringar i Tinnerö eklandskap.

Foto: Mikael Svensson

LINKÖPING2013-09-10 10:22

Efter fem års inventeringar på kommunens uppdrag har biologen Mikael Hagström slutrapporten klar. Totalt har han noterat närmare 800 storsvampar i området, det vill säga svampar med någon del av fruktkroppen ovan jord. Av dessa är cirka 250 svampar av intresse för naturvården och 107 arter står med på Artdatabankens rödlista.

Mosaik av miljöer

Tinnerö eklandskap är närmare sju kvadratkilometer stort och innehåller en mosaik av olika naturmiljöer. Här finns betade barrskogar med gran och tall på kalkrik mark, ekpräglade naturmarker, lövskogar, ängar och hagar i en salig blandning. Den stora variationen är förklaringen till den unika svampfloran.

– Att här finns så många gamla träd har stor betydelse. Alla hässlen och de betade skogarna är de viktigaste miljöerna. De områdena sköts som man gjorde förr, så svamparna är egentligen reliker från ett annat landskap än dagens. Då var skogsbete gängse skogsbruk, idag finns betesdjuren här för att arterna ska bevaras, säger Mikael Hagström.

Roligaste fyndet

Vi har tagit riktning på en ekbjässe nära Tinnerö rundloge. Mikael Hagström anar att den kan vara uppemot 300 år. Längst ner mot roten sväller saffranstickan fram, aningen solblekt men de delar som gömts i skugga är riktigt saffransgula.

– Saffranstickan är helt klart det roligaste fyndet, eftersom den är en av de mest sällsynta bland eklandskapsarterna.

Har alla rödlistade svampar hittats nu – eller kan det finnas fler?

– Efter fem års inventerande är nog de flesta funna, fast ytterligare några kommer säkert att upptäckas. Nästan alla rödlistade svampar finns på bara en enda fläck eller ett enda träd och kan därför lätt försvinna vid förändringar. Att betet fortsätter för att undvika igenväxning är viktigt.

Den akut hotade saffranstickan är ett gyllene exempel på att Tinnerös artrikedom fortfarande kan överraska. Den upptäckte kommunekolog Anders Jörneskog för bara några veckor sedan. Och när Corren vandrade runt med Mikael Hagström bland Tinnerös ekar häromdagen hittade han sommarsopp – och så var den 107:e rödlistade svampen noterad!

Topplacering

Efter kontakter med de flesta länsstyrelser och kontroll av Artportalen är Anders Jörneskog säker på Tinnerös topplacering bland landets alla naturreservat.

– Få skyddade områden hyser mer än 40-50 rödlistade svampar. Efter en femårig svampinventering i Söderåsens nationalpark i Skåne är 93 rödlistade svampar kända där och Halltorps hage på Öland har 102 arter. I Östergötland kommer Sturefors tvåa med drygt 40 arter, säger han.

Enligt Anders Jörneskog ska skötseln i Tinnerö anpassas på de mykologiskt värdefulla platserna så att den unika svampfloran bevaras.

Efter fem år har Mikael Hagström god koll på ovanliga svampars gömslen i Tinnerö – men hur är det med vanlig gul kantarell?

– Den finns bara fläckvis. Bland matsvampar är det mer av Karl Johan och stolt fjällskivling här, avslöjar han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om