Det finns goda skäl att endast skjuta upp en satellit i taget. Risken att satelliterna kolliderar när de ska lämna raketen för att fälla ut sina solpaneler och antenner är mycket stor. Det är trångt i raketen, satelliterna måste monteras bara två–tre decimeter från varandra.
– Man har tidigare låst sig vid tanken på att det inte går. Det vi har testat fram är en lösning där man "tiltar", eller vrider, satelliterna cirka fyra grader precis innan de separeras från raketen. Det gör att de kommer bort från varandra och kollisionsrisken minskar från 60 procent till någon promille, säger Jörgen Remmelg, platschef på Ruag Space.
Idén har tagits fram och testats med goda resultat i Linköping. Här är man specialiserade på separationssystem, alltså på det kritiska moment då satelliten ska lämna raketen.
– Det är väldigt speciellt att det kommer kunder från USA och Kanada, nationer som är stora inom rymdteknik, och vill köpa våra grejor!
Det är Kanadas rymdstyrelse CSA som nappat på Ruag space-lösningen från Linköping. Kanada förbereder nu en beställning som omfattar sex radarsatelliter. De ska bland annat användas för övervakning av Kanadas stora landmassor. Den första beställningen värd 20 miljoner kronor har handlat om fortsatt utveckling och fördjupade tester. Nyligen presenterade man resultaten för kunden.
– Vi fick väldigt god respons. I juni kommer ett slutligt besked och går allt som det ska får vi en beställning på separationssystem för sex satelliter, värd omkring 50 miljoner kronor.
Kanadas radarsatelliter ska skickas upp med den amerikanska privatutvecklade raketen Falcon 9, från uppskjutningsplatsen Vandenberg i norra Kalifornien. Det är tänkt att ske någon gång under mitten av 2018. Vinsterna med den nya tekniken är mycket stora. Även om Falcon 9 anses vara en relativt billig raket så kostar den cirka 60 miljoner dollar. Med tre satelliter i bagaget blir det en lönsam affär.
På Ruag Space i Linköping arbetar 80 personer. Nu måste man utvidga verksamheten.
– Till en början söker vi sju–åtta personer. Det är bland annat civilingenjörer, konstruktörer, inköpare samt montörer. Vi är egentligen i behov av fler.
Bara under mars månad sköts ett 20-tal kommersiella satelliter upp i rymden – i hela världen.
– Och vid 14 av de uppskjutningarna användes teknik från Linköping. Vid varje tillfälle måste vi ha personal på plats som hjälper till med montering och support. Det senaste året har vi slitit hårt på personalen, säger Jörgen Remmelg.