KD:s förstanamn: "Inte låst oss i en allians"

Hon utmanade valberedningens kandidat, fick majoritet och klev mitt i mandatperioden in som Kristdemokraternas kommunalråd. Nu är Denisé Cassel partiets givna förstanamn.

Denisé Cassel, som tidigare var Sara Skyttedals politiska sekreterare, tog över kommunalrådsposten i Kristdemokraterna genom att nominera sig själv. Nu är hon partiets givna förstanamn till kommunavalet 2022.

Denisé Cassel, som tidigare var Sara Skyttedals politiska sekreterare, tog över kommunalrådsposten i Kristdemokraterna genom att nominera sig själv. Nu är hon partiets givna förstanamn till kommunavalet 2022.

Foto: Dennis Petersson

Linköping2022-03-13 20:00

När Sara Skyttedal, för strax över två år sedan, röstades in i EU-parlamentet lämnade hon sin kommunalrådspost till förfogande. Partiets nomineringsgrupp presenterade en efterträdare men Denisé Cassel, som då arbetade som politisk sekreterare, nominerade sig själv. 

– Saken är den att jag egentligen aldrig har velat bli kommunalråd. Även om jag är utåtriktad tycker jag bättre om att verka utan att synas men när nomineringsgruppen presenterade sin kandidat kände jag att det inte var den person som jag helst ville se som kommunalråd, säger Denisé Cassel.

– Då hade jag bara två val. Antingen utmana eller säga upp mig från min tjänst.

undefined
"Egentligen trivs jag bättre med att verka utan att synas", säger Denisé Cassel om övergången från politisk sekreterare till Kristdemokraternas frontfigur i Linköping.

Hur kände du kring att nominera dig själv?

– Jag kände mig ändå ganska trygg även om vi inte har en sådan tradition i KD. Ibland lider vi av vad jag kallar "snällism" – det är viktigare att ha bra stämning än att utmana på det här sättet. Det är både på gott och ont såklart.

Var det inte en stor risk för dig och partiet?

– Jag kände att jag hade ett stöd och så hade jag ju ändå tänkt att säga upp mig annars, så jag hade inget att förlora

Sedan tillträdandet har hon varit partiets ansikte utåt i Linköping.

– Även om det var turbulent kändes det som ett naturligt steg. Det som har varit svårt har kanske varit min ålder – att jag bara var 28 år när jag valdes.

Vad har varit det svåra med det?

– Av många har jag nog setts som ett oprövat kort – för oerfaren.

– Men i KD är ålder inte ett problem. Det har snarare varit utifrån, fortsätter hon.

undefined
Sedan ungefär två år tillbaka har Denisé Cassel (KD) haft ett rum som kommunalråd i Linköpings stadshus.

Denisé Cassel konstaterar att hon, sedan hon tillträdde kommunalrådsposten, har lagt "väldigt mycket av sin tid och själ" i det nya uppdraget.

– Jag tror att det finns en bild av politiker om att vi inte är dedikerade och vi vet att det finns en politikerförakt där ute. Ibland är vi kanske duktiga på att själva spä på det föraktet och därför tror jag att det är viktigt att lyfta aspekten kring hur mycket vi faktiskt gör.

Har du fått göra uppoffringar?

– Nej, för jag har inga barn. Jag kan jobba dygnet runt men har funderat mycket på att det nog är jättesvårt att kombinera rollen med en familj.

När Denisé Cassel var barn flyttade hennes familj till Spanien.

– Upprinnelsen till flytten, det jag har fått höra i alla fall, är att mina föräldrar hade en vision om att flytta till solen. I Sverige upplevde de att de inte hann att ha ett liv tillsammans, så utifrån det ville de börja om någon annanstans.

Vid 19-års ålder, när Denisé Cassel flyttade hemifrån, gick flytten till Linköping

– Jag är uppvuxen i en ganska liten stad och på den svenska skolan kände "alla alla". Jag kände mig mätt på det.

undefined
Denisé Cassel (KD) är Kristdemokraternas nya förstanamn inför valet i höst. Sist, 2018, var det Sara Skyttedal.

Nu, inför valet 2022, är hon Kristdemokraternas nya förstanamn. Enligt nomineringskommittén är stödet stort.

Varför engagerar du dig politiskt?

– När jag flyttade från Spanien till Sverige upplevde jag att Sverige var mycket mer otryggt. I Spanien har man en mycket högre polisiär närvaro, många rör sig utomhus och civilkuraget är större. Det slutade med att jag inte vågade gå från min lägenhet till Berga centrum på kvällarna – jag avstod från det jag ville göra. Då insåg jag att det var ett problem som jag knappast kunde vara ensam om.

Vad vill du förändra i Linköping?

– Det handlar om trygghetsfrågan helt klart.

Men hur?

– Det är en bra fråga. Vissa saker är svårt för oss i kommunen att ändra på men däremot har vi goda ingångar i våra riksdagsgrupper. Jag tror att det krävs en stor enighet mellan partierna, säger Denisé Cassel.

– På lokal nivå är jag stolt över de satsningar som vi har gjort under mandatperioden, exempelvis de kommunala ordningsvakterna. Preventiva och förebyggande insatser i skolan tror jag är jätteviktigt.

undefined
"Det går bra för KD", tycker Denisé Cassel.

Inför valet 2018 befann sig Kristdemokraterna, på nationell nivå, i ett betydligt mer prekärt läge än i dag. Då låg mätningarna på under tre procent på riksnivå. I dag ser stödet ut att vara större. Vid valet 2018 fick partiet 7,48 procent i Linköping.

Var har vi KD efter valet i höst?

– Efter valet ska partiet ha ökat sitt stöd. I dag har vi sex mandat i fullmäktige och efter valet ska vi minst ha åtta. Sedan säger jag som vår partiledare – jag är öppen för att samtala med alla partier och vi har inte låst in oss i en allians.

Ni går inte på val med ett alliansstyre alltså?

– Nej, vi går till val som KD och kommer gå dit där vi får igenom mest av vår politik, säger KD:s förstanamn.

Denisé Cassel

Ålder: 30

Bor: Vasastan, Linköping

Familj: Förlovad

Gör: Kommunalråd, vice ordförande i kommunstyrelsen och gruppledare för KD

Fritidsintressen: "Grejen är att jag nästan jobbar typ dygnet runt – och jag tror att det är viktigt för allmänheten att förstå att det är så det är som heltidsarvoderad politiker".

Karta: Stadshuset, Linköping
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!