Tillsynskamerorna har gett effekt – systemet kan utökas

Tillsynskameror som användes nattetid på Berga vårdboende får bra betyg. I veckan fick personalen extra uppvaktning av äldrenämndens ordförande Liselotte Fager (KD) som ser möjligheter att utöka systemet.

En del av de boende tackar nej till tillsynskamera, däribland Clas-Ove Svärd, 78, och Dagmar Lindersson, 96.

En del av de boende tackar nej till tillsynskamera, däribland Clas-Ove Svärd, 78, och Dagmar Lindersson, 96.

Foto: Annica Hesser

Linköping2021-06-10 11:00

Pandemin har fått både regioner och kommuner att utveckla digitala vårdverktyg. När covid-19-utbrottet slog hårt mot äldreomsorgen tog Linköpings kommun beslut om att använda nattkameror i framför allt hemtjänsten. Men snart sågs även ett behov av tillsynskameror på vissa vårdboenden. 200 kameror köptes in och två veckor senare var de installerade, däribland på Berga vårdboende som har 42 vårdplatser. Nu har kamerorna använts i över ett år.

– Vi kan se att man har mycket bättre nattsömn, säger verksamhetschefen Petra Falk.

Berga vårdboende fick nyligen högsta betyg i Socialstyrelsens årliga brukarenkät. Det ville kommunalrådet Liselotte Fager uppmärksamma och på onsdagen överlämnade hon en blomma till personalen. Hon ville också veta hur de boende och personalen upplever systemet med nattkameror.

– Först var beslutet att det skulle gälla ett halvår men det har äldrenämnden fått förlänga, säger Liselotte Fager. Nu behöver vi ta ställning till om vi ska fortsätta och om vi ska utöka antal kameror eller titta på om det finns andra former av välfärdsteknik som vi bör komplettera med. Det finns många stora beslut som kommer att behöva tas inom en snar framtid. Därför vill jag höra i verksamheten vad de tycker.

undefined
Petra Falk, verksamhetschef för Berga vårdboende tog emot blomma från Liselotte Fager (KD), ordförande i äldrenämnden.

Kamerorna sätts på vid vissa tidpunkter, den tid där personalen annars skulle gått in och tittat till de boende. De rullar alltså inte konstant. Genom en it-tjänst i mobilerna kan personalen se om personen sover lugnt eller är uppe och går.

Madelene Gerjy som jobbar nattetid märker också att många äldre sover bättre. 

– Det underlättar både för vårt arbete och våra vårdtagare. En del blir störda av personal som går in och ut. Och det blir en trygghet att känna att vi är här även om vi inte är där. Det blir också en hjälp för oss för att se fel-larm som kan uppstå hos dem som har golvlarm. Det kan utlösas av att en kudde åker ned. Men så klart kan system alltid utvecklas ännu mer. Det kan gå lite långsamt ibland.

Det är även en säkerhetsfråga tillägger hon då en del av de boendena är uppe och går nattetid, kanske för att dricka eller gå på toaletten.

– Vi ser till att de kommer i säng på ett säkert sätt, säger Madelene Gerjy.

undefined
Madelene Gerjy jobbar natt på Berga vårdboende och märker att tillsynskameror förbättrar sömnen för en del av de boende.

Hittills får nattkamerorna gott betyg även från anhöriga. Men alla boende är inte lika pigga på att ha den där lilla kameran med röda lampan riktad mot sig i sängen. På boendet är det tre som nobbar systemet och två av dem är Dagmar Lindersson, 96 år och Clas-Ove Svärd, 78 som sitter i solen när vi kommer på besök. 

– Jag hade den över ett år, jag sover lite dåligt vissa nätter. Jag förstod inte att de inte tittade hela tiden. Men nu har jag bett om att få ha den avstängd. Jag känner mig övervakad, säger Dagmar som bott på Berga vårdboende i fem år.  Nu är det lugnare och jag får personligt besök.

– Jag har den inte heller inkopplad, säger Clas-Ove Svärd. Jag har hustrun i samma rum och då är det bra att de kommer in och tittar. Men det är nog bra för dem som gärna vill gå ur sängen och så personalen inte behöver springa mellan våningarna.

Nattkamerorna infördes som en pandemiåtgärd men Petra Falk ser att det kan bli en extra trygghet för brukare som inte kan larma själva.

Hur tänker man kring integritet?

– Det har gjorts en omfattande riskanalys, rörlig bild är en känslig fråga, men det här är inga bilder som sparas.

undefined
En del av de boende tackar nej till tillsynskamera, däribland Clas-Ove Svärd, 78, och Dagmar Lindersson, 96.
Berga vårdboende fick nyligen toppbetyg av brukarna enligt Socialstyrelsens årliga brukarenkät och Petra Falk, verksamhetschef tog emot en blomma av Liselotte Fager (KD) ordförande i äldrenämnden i Linköpings kommun.
Berga vårdboende fick nyligen toppbetyg av brukarna enligt Socialstyrelsens årliga brukarenkät och Petra Falk, verksamhetschef tog emot en blomma av Liselotte Fager (KD) ordförande i äldrenämnden i Linköpings kommun.
Mer om vårdboenden

En Vårdbostad är ett särskilt boende med tillgång till personal under hela dygnet. Ibland kan par/makar få bo tillsammans. På boendet finns en ansvarig sjuksköterska. Hemsjukvård ska kunna ges under hela dygnet av sjuksköterska eller underskköterska Läkarinsatserna ansvarar vårdcentralerna för. 

I Linköpings kommun finns äldrelotsar som tar emot frågor som rör särskilda boenden. Det finns även en äldreombudsman, en neutral stödperson som tar emot synpunkter och klagomål som gäller äldreomsorgen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!