Omar Omari känner till många svenskars aversion mot alltför söta bakverk. Därför är hans shirini, söta bakverk, inte så söta som i Iran och Mellanöstern. Och för de som ändå tvekar finns det också vanliga hederliga kanelbullar och muffins.
– Min plan var att ha ett bageri i Skäggetorp och öppna ett konditori mitt i stan. Men i sista stund sprack planerna, så nu har jag både bageriet och serveringen här, säger han.
Fördelen med lokalen i Skäggetorp köpcentrum, mellan biblioteket och medborgarkontoret, är att han har kunnat skapa en helhetskänsla i och omkring konditoriet. Omar Omari vill att hans kunder och fikagäster ska känna sig som i utlandet.
– Vi spelar musik från Mellanöstern, vår granne som säljer orientaliska möbler och prylar ställer grejer från sin affär här intill. Allt detta skapar en mellanösternkänsla. Och när man är utomlands vågar man provsmaka på allt, säger Omar Omari.
Han är glad för att ha kunnat anställa Omid Kherzi, en bagare från Iran som har lång yrkeserfarenhet. Konditoriet har varit öppet bara några dagar men flera har hunnit upptäcka det.
– Hälften av mina kunder hittills är svenskar. Äldre Skäggetorpsbor minns att det fanns ett bageri här för 35, 40 år sedan. De är jätteglada över att ha ett bageri igen.
Kunderna från Mellanöstern är också glada, nu slipper de åka till Göteborg eller Stockholm för att köpa shirini, säger han.
Omari planerar att så småningom leverera shirini till flera andra konditorier runt om Sverige. Under förutsättningen att han får behålla sin bagare. Omid Kherzi har flytt Iran av politiska skäl och har arbetstillstånd i Sverige bara till oktober. Båda hoppas att situationen ordnar sig.
Omar Omari bor i Tallboda och har aldrig bott i Skäggetorp. Även om han har hört en hel del mindre positiva saker om området ser han klara fördelar.
– Det är nära E4, lokalerna är stora och bra och det finns mycket folk här.
Konditoriet är inte hans enda företag. Han driver även en godisaffär i stan som det går bra för. Han försöker hjälpa till på båda ställena men inser att han kommer att behöva nyanställa snart.
– Vi har mjukstartat och vi gör så mycket vi hinner. Jag vill inte bränna ut varken mig själv eller bagaren. Efter sommaren kan vi börja växa, säger han.
zenaida.hadzimahovic@corren.se