Tiggarna får härbärge även nästa vinter

Linköpings tiggande EU-migranter får ett härbärge även nästa vinter, och rådgivningskvällarna blir kvar. Det är den styrande koalitionen enig om, medan andra partier säger nej.

Foto: Jeppe Gustafsson

LINKÖPING2016-06-16 12:17

I ett par år har Linköpings tiggare haft tillgång till lunchservering, rådgivningskvällar och ett härbärge på vintern. Kostnaden för kommunen har varit tre miljoner kronor per år.

Men när det var dags att förnya kontraktet med utföraren, Stadsmissionen, blev det tydligt att några partier vill sätta punkt för verksamheten. Kommunalrådet Christian Gustavsson (M) gick ut i en debattartikel och meddelade att moderaterna inte vill att kommunen ska fortsätta att lägga pengar på ett härbärge. De vill istället prioritera ett bra asylmottagande.

Jonas Andersson (SD) är också emot ett härbärge. SD tycker att det är orimligt att ”skattemedel ska betala husrum för den som frivilligt har tagit sig till Sverige för att tigga”.

Men den styrande koalitionen står fast. Vid omsorgsnämndens nästa möte kommer de att besluta att avsätta 700 000 kronor till ett härbärge i Ryttargårdskyrkan även nästa vinter.

– Vi drar ner antalet platser från 40 till 20 och sparar på så vis lite pengar, säger kommunalrådet Daniel Andersson (L).

Men kommer det inte fler tiggare till Linköping om man erbjuder dem härbärge?

– Nej, de flesta tiggare utnyttjar inte härbärget utan sover någon annanstans. De kommer till Linköping oavsett vad vi gör. Det är bara de riktigt utsatta som sover på härbärget, och dem vill fortsätta att stötta under den kallaste delen av året, fortsätter Daniel Andersson.

– Christian Gustavssons sätt att ställa två utsatta grupper mot varandra är en skam, det är ren populism. Vi har avsatt 50 miljoner kronor till integration av nyanlända. I en kommun med en budget på nio miljarder per år har vi råd med ett härbärge för 700 000.

Kommunen kommer också fortsätta att bekosta lunchserveringen och Crossroads, rådgivningskvällarna för EU-migranter, som drivs av Stadsmissionen. Den kostnaden är 1,6 miljoner. Det innebär att kommunens samlade stöd till tiggande EU-migranter är 2,3 miljoner.

– Crossroads är värdefull för att det skapar möjlighet till dialog med tiggarna. Det gör att vi sällan har några konflikter med dem här i Linköping, säger Daniel Andersson.

Poliskommissarie Håkan Stenbäck har varit på Crossroads vid många tillfällen för att via tolk ge tiggarna information om vad som gäller i Linköping.

– Vi har god kontakt med många av dem och det gör det enkelt om några till exempel har satt upp ett tält på en olämplig plats. Då ber vi dem flytta, och det gör de utan några diskussioner, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om