Nästa år ska ett tidvattenkraftverk testas utanför Nordirland. Det består av en vinge som är förankrad i havsbotten med en vajer. Vingen är konstruerad så att den seglar i tidvattensströmmen och får på så sätt högre fart än strömmen. Under vingen hänger en turbin som driver en generator.
- I full skala är det tänkt att den ska ha en vingbredd på 12 meter. Då kan den ge 500 kW, berättar Magnus Landberg, systemingenjör på Saab Aeronautics.
Idén föddes på SaabDet var han som kläckte grundidén för sex år sedan när han arbetade med kolfibervingar till vindkraftverk. Saabs riskkapitalbolag trodde på idén och satsade pengar. På universitetet gjorde två blivande civilingenjörer examensjobb på tidvattenkraftverket.
- 2007 testade vi en liten prototyp i Motala hamn. Då såg vi att tekniken fungerade, berättar Magnus Landberg.
Kraftverket döptes till "Deep Green" och utvecklas i dag i företaget Minesto i Göteborg. Intresset är stort, i havet finns en enorm potential att producera ren, koldioxidfri elektricitet.
- Just nu ligger fokus på tidvattensanläggningar i Storbritannien. Men vi tittar också på möjligheten att lägga energiparker i oceanströmmar, säger Magnus Landberg.
Havet tuff miljöTidvattenkraft har många fördelar jämfört med vindkraft. Tidvatten är förutsägbart och påverkas inte av vädret. Och strömmande vatten innehåller mycket mer energi än luft, eftersom vatten är tyngre.
Nackdelen är att havet är en tuff miljö med korrosion och påväxt av alger. Dessutom måste man skapa system för att vingen inte ska landa på havsbotten när tidvattnet vänder och vattnet står still.
- Det är rätt kul att Time presenterar vår uppfinning på samma sida som Apples Ipad, säger Magnus Landberg.