"Jag har failat mig fram, men skolan har sett mig"

Årets två Liu-alumner har valt helt olika yrken, men enas i nyfikenhet och lärande. Båda har nått stora framgångar inom sina respektive yrken efter att ha inlett sin karriär på Linköpings universitet.

Nyfikenhet och lärande är teman som Årets alumner Salad Hilowle och Gunilla Lööf båda återkommer till, sina olika yrkesval till trots.

Nyfikenhet och lärande är teman som Årets alumner Salad Hilowle och Gunilla Lööf båda återkommer till, sina olika yrkesval till trots.

Foto: Jasmine Hübinette

Linköping2022-10-07 20:30

Under fredagen delades utmärkelsen "Årets alumn" ut på Campus Valla till en sjuksköterska och en konstnär.

Gunilla Lööf gick ut sjuksköterskeutbildningen på Liu 1989 och har sedan dess hunnit med en hel del. Hon berättar bland de första årskullarna som fick arbeta utifrån modellen problembaserat lärande.

– Det har betytt oerhört mycket för mig att få förmånen att lära mig söka kunskap själv. Det har varit en förutsättning för allt som kom sen. Dessutom arbetade vi mycket i team det gör man ju hela tiden sedan i vården. Det gav en grund inför yrkeslivet, inte bara så att man klarade tentan.

Gunilla har även åkt utomlands med Operation Smile, en välgörenhetsorganisation som opererar personer med läpp-, gom- och käkspalt. Idag arbetar och forskar hon vid Karolinska Institutet i Stockholm och är även aktuell för sitt webbaserade stöd för barn och unga som möter vården. 

Vad betyder den här utmärkelsen för dig?

– Det är otroligt ärofyllt. Vi är många som jobbat otroligt hårt, det kanske bara är att det jag gjort råkat synas. Jag är stolt över att vara sjuksköterska, det är ett otroligt viktigt arbete. Det kanske står Gunilla på utmärkelsen, men det är egentligen ett erkännande till alla Sveriges sjuksköterskor. 

Filmregissören och konstnären Salad Hilowle tog examen 2010 från Liu:s program "Kultur, samhälle och mediegestaltning" (KSM). Sedan blev det både Konstfack och en masterexamen i fri konst från Kungliga Konsthögskolan i Stockholm. I flera av hans utställningar och filmer skildras människor med afrikanskt ursprung som en del av den svenska kulturen. 

– Utbildningen vid Liu har betytt väldigt mycket för fortsättningen. Det är grunden i min praktik. Genom det jag lärde mig på KSM öppnades ett annat sätt att se kultur för mig. Det har gjort att jag bär med mig en nyfikenhet. På Liu jobbade vi väldigt mycket i grupp, så det hade jag med mig när jag började jobba med filmproduktion. 

Vad betyder den här utmärkelsen för dig?

– Den betyder allt. Samtidigt undrar jag om jag nått min peak, säger han och skrattar. Jag har failat mig fram, men skolan har ändå sett mig. Det finns så många utbildningar och alumner, men ändå har man valt en kulturarbetare. Det visar att Liu är en kulturskola. Jag tror på utbildningens kraft och har en dröm om att komma tillbaka som doktorand.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!