Jordgubbssäsongen kom tidigt - på grund av värmen

I Kungsbro utanför Berg är jordgubbsplockandet i full gång. Det varma vädret har dock förändrat förutsättningarna för odlarna – och tidigarelagt premiären.

Några fina jordgubbar finns redan på de yngre planteringarna som ännu inte är öppna för självplock. Bakom Per Johansson syns radhackan som används för att rensa ogräs.

Några fina jordgubbar finns redan på de yngre planteringarna som ännu inte är öppna för självplock. Bakom Per Johansson syns radhackan som används för att rensa ogräs.

Foto: Elna Lundgren

Linköping2023-06-27 17:00

Redan strax över tio klibbar huden mot kläderna i jordgubbsfältet ute i Kungsbro, en lätt bris gör det svalare över åkerlandskapet, men det är ändå svårt att inte svettas. 

Per Johansson och Katrin Sundmark hade sin första säsong 2022, men planterade jordgubbarna 2021. 

– Vi är nya på det här, och det är svårt. Men än så länge går det bra och vi har fått en jättepositiv respons, säger Katrin. 

Värmen har försvårat det en del, Katrin förklarar att jordgubbarna kan bli stressade av värmen och bristen på vatten, detta gör att jordgubbarna mognar snabbare. Konsekvensen blev i år att jordgubbssäsongen började en vecka tidigare. 

För Per och Katrin som bara odlat jordgubbar i två år är det utmanande att veta när och hur de ska behandla dem.

– När vi odlade potatis hade vi en bättre referenspunkt. Det hade vi en lång erfarenhet av och vi kunde titta tillbaka på tidigare somrar för att se hur vi skulle göra, säger Katrin.

undefined
Katrin Sundmark kan se på jordgubbarna vilken sort det är, och beskriver hur de skiljer sig åt från milt sura till kraftigt söta.

En jordgubbsplanta ger skörd i tre år, sen måste man odla annat för att inte trötta ut marken. 

– Nu är det andra säsongen, då ger plantorna mest skörd, säger Per.

– Efter tredje säsongen tar man bort jordgubbsplantorna för att få en bra växtföljd. Efter man har tagit bort jordgubbsplantorna så måste man vänta fyra till fem år innan man planterar jordgubbar på samma plats. 

I framtida säsonger kommer jordgubbsplocket ligga längre in på åkern, den mark som nu är öppen för att plocka på har bara en säsong kvar innan den ersätts med andra grödor. 

undefined
Några fina jordgubbar finns redan på de yngre planteringarna som ännu inte är öppna för självplock. Bakom Per Johansson syns radhackan som används för att rensa ogräs.

Hur skyddar ni jordgubbarna från skador? 

– Vi behandlar odlingen utefter behov, om det krävs kemisk behandling görs det tidigt på våren, innan jordgubbarna har kommit fram, säger Per och håller upp en nyplockad jordgubbe. 

– Odlingen är inte ekologisk. Men förra året behövdes ingen kemisk behandling.

Eftersom all behandling sker innan själva jordgubbarna har kommit fram så behöver inte kunderna skölja av dem innan de äter dem, säger Per.

undefined
Ja, det är okej att smaka jordgubbarna under plockningen.

En som ofta besöker Kungsbro jordgubbsplock är Gun-Marie Persson som sätter sig på knä för att komma nära jordgubbarna.

– Att äta färska solvarma jordgubbar är oslagbart, säger hon.

Tillagar du dem på något sätt?

– Ofta äter jag dem bara rakt av, men ibland kan man göra kräm av dem.

undefined
Gun-Marie Persson önskar sig stå-plock för att inte få ont i ryggen, men tycker ändå det är värt att komma och plocka flera gånger under säsongen.
Karta: Kungsbro Jordgubbar - Självplock
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!