Redan strax över tio klibbar huden mot kläderna i jordgubbsfältet ute i Kungsbro, en lätt bris gör det svalare över åkerlandskapet, men det är ändå svårt att inte svettas.
Per Johansson och Katrin Sundmark hade sin första säsong 2022, men planterade jordgubbarna 2021.
– Vi är nya på det här, och det är svårt. Men än så länge går det bra och vi har fått en jättepositiv respons, säger Katrin.
Värmen har försvårat det en del, Katrin förklarar att jordgubbarna kan bli stressade av värmen och bristen på vatten, detta gör att jordgubbarna mognar snabbare. Konsekvensen blev i år att jordgubbssäsongen började en vecka tidigare.
För Per och Katrin som bara odlat jordgubbar i två år är det utmanande att veta när och hur de ska behandla dem.
– När vi odlade potatis hade vi en bättre referenspunkt. Det hade vi en lång erfarenhet av och vi kunde titta tillbaka på tidigare somrar för att se hur vi skulle göra, säger Katrin.
En jordgubbsplanta ger skörd i tre år, sen måste man odla annat för att inte trötta ut marken.
– Nu är det andra säsongen, då ger plantorna mest skörd, säger Per.
– Efter tredje säsongen tar man bort jordgubbsplantorna för att få en bra växtföljd. Efter man har tagit bort jordgubbsplantorna så måste man vänta fyra till fem år innan man planterar jordgubbar på samma plats.
I framtida säsonger kommer jordgubbsplocket ligga längre in på åkern, den mark som nu är öppen för att plocka på har bara en säsong kvar innan den ersätts med andra grödor.
Hur skyddar ni jordgubbarna från skador?
– Vi behandlar odlingen utefter behov, om det krävs kemisk behandling görs det tidigt på våren, innan jordgubbarna har kommit fram, säger Per och håller upp en nyplockad jordgubbe.
– Odlingen är inte ekologisk. Men förra året behövdes ingen kemisk behandling.
Eftersom all behandling sker innan själva jordgubbarna har kommit fram så behöver inte kunderna skölja av dem innan de äter dem, säger Per.
En som ofta besöker Kungsbro jordgubbsplock är Gun-Marie Persson som sätter sig på knä för att komma nära jordgubbarna.
– Att äta färska solvarma jordgubbar är oslagbart, säger hon.
Tillagar du dem på något sätt?
– Ofta äter jag dem bara rakt av, men ibland kan man göra kräm av dem.