Tidig algblomning i Roxen – förvånar inte experten

Rapporter har kommit in om tidig algblomning i Roxen. Uppgifterna förvånar inte Niclas Bäckman på länsstyrelsen. "Algerna förökar sig snabbt vid den typ av väder som råder nu".

Det har rapporterats om tidig algblomning i Roxen. Bilden är tagen vid en annan sjö,

Det har rapporterats om tidig algblomning i Roxen. Bilden är tagen vid en annan sjö,

Foto: Jens Alvin

Linköping2021-06-04 17:24

Det är läsare som hört av sig till redaktionen och berättat att man upptäckt att alger blommar i Roxen, i närheten av Sandvik.

Det är inget som förvånar Niclas Bäckman, chef på vattenenheten på länsstyrelsen.

– Vädret är extremt gynnsamt för algerna just nu. Vi har gått från kraftigt regnfall under flera dagar till sol och högsommarväder på nolltid. Då brukar det bara explodera, säger han.

Bäckman berättar att stora flöden av regnvatten vanligtvis sveper med sig de näringsämnen som algerna stoppar i sig, kväve och fosfor, ut i sjövattnet.

– Födan gör att algerna förökar sig och växer extremt snabbt. Stora ansamlingar uppstår därför väldigt fort. Det är särskilt vanligt i grunda sjöar som Roxen där algerna relativt kvickt kan ta sig upp till ytan. Roxen har dessutom flera tillflöden, från exempelvis Motala ström, Stångån och Svartån

Nicklas Bäckman betonar att alger som blommar kan försvinna på kort tid.

– Det styrs lite av väder och vind. Om det blåser upp kan det gå på några timmar. Står däremot vattnet stilla kan det dröja längre.

Algblomning är annars vanligast i slutet av juli och början av augusti, uppger Bäckman.

Enligt SMHI kan det gå bra att bada i vatten med algblomning, men se till att inte svälja något vatten. Det är också en bra idé att duscha efteråt. Symtomen vid förgiftning är illamående, kräkningar, diarré och eventuellt feber. Den som uppvisar symtom bör kontakta läkare.
 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!