Många konsumenter har blivit besvikna över att deras nyligen ommålade hus angripits av röta och mögel. Om det beror på dålig kvalitet på färgerna, eller något annat, undersöks nu i en stor test av drygt 40 utomhusfärger.
-- Vi beställer byggreparationer för cirka 800 miljoner kronor per år. I den kostnaden svarar färg och arbete för en ganska stor andel. Därför är det viktigt att färgen håller en bra kvalitet, säger miljöchef Jan Snaar på Folksam, som tillsammans med Konsumentverket, IVT (Industriforskning och utveckling) och Grön Kemi anordnar testet.
Först om två år, när testperioden är slut, kan konsumenterna få besked om vilka färger som är bra eller dåliga.
-- Vi har en hypotes om att miljöanpassningen gått så långt att färgerna förlorat sin funktion. För några år sedan förekom mycket mögel på trähusen efter en blöt höst och vinter. Men bor vi i Sverige måste färgerna också klara det svenska vädret, anser han.
Resultatet av färgtestet ska bilda grund för en guide för alla som ska måla sina trähus. Det är en guide som värderar både miljö och färgens funktion.
-- Villaägarna har ofta svårt att välja färg. I dag är konsumenterna hänvisade till tillverkarnas egna uppgifter om produkten. Den opartiska testen gör därför stor konsumentnytta, anser Jan Snaar.