När landet gick till riksdagsval blev S störst, SD på andra plats och M på tredje plats, men landets skolungdomar håller inte med. När de fick rösta i skolvalet som hölls över hela landet blev M största partiet med drygt 27 procent, följt av SD på strax under 21 procent och S drygt 16 procent.
Vi pratade med tre unga på Berzeliusskolan för att höra deras teorier om varför det ser så olika ut.
– Muf är det överlägset mest aktiva av ungdomsförbunden. De värvar ungdomar på stan och var först med att erbjuda Nocco energidryck för att få unga att bli medlemmar, säger Carl "Calle" Pettersson, som är ekonomiansvarig i Berzans elevkår och går tredje året på teknikprogrammet.
Elias Ärlebäck och Elise Grund går båda tredje året på naturprogrammet med spetsinriktning.
– De andra ungdomsförbunden har inte varit här i skolan lika ofta. Det är också många som är med i Muf för det sociala, som fester och event, säger Elias.
När Linköpings högstadie- och gymnasieskolor gick till val blev M störst med 29 procent, S näst störst med knappt 19 procent och SD tredje största med strax under 13 procent. Här är Calle, Elias och Elise eniga i sin teori – valdebatten innan var viktig.
– Jag tror att valdebatten i Saab Arena påverkade många och resultatet i skolvalet stämmer ganska bra överens med det andra säger om vilka som skötte sig bra i debatten, säger Elias.
Vilket parti var bäst?
– Liberalerna var bäst i debatten. Det var inte så mycket upprepningar och de skyllde inte ifrån sig. Sen hade de lite roliga dissar och gjorde debatten lite kul med humor och så, säger Elias.
Vad gjorde de andra?
– Muf och SSU skyllde mest på varandra i olika frågor, så det blev inte så kul, säger Elise.
– Och hon som företrädde V pratade väldigt fort och hördes inte så bra, säger Calle.
SD har blivit landets näst största parti, men i skolvalet fick de en tredjeplats.
– När alla partier fick presentera sig under valdebatten så buade folk åt SD. I vår klass är det ingen som ens pratar om att rösta på SD, säger Elias.
Klasskamraten Elise instämmer:
– Efter valdebatten så fanns det olika bord för varje parti. Knappt någon gick till SD:s bord.
Men Calle har en annan erfarenhet.
– I min klass finns det personer som öppet stödjer SD. Det känns som att det är många "grabbiga grabbar" som gillar SD.