Teorin: Vännen tipsade Ica-handlaren om köpet

Ica-handlaren från Linköping tillbringade en helg med sin gode vän, umgicks och åt gott. Sedan köpte han aktier och tjänade 1,75 miljoner. I dag, tisdag, är han en av 18 personer som ställs inför rätta misstänkta för omfattande insiderhandel.

Ica-handlaren från Linköping riskerar fängelse, näringsförbud och en nota på över tre miljoner kronor om han döms. Bilden är från en Ica-butik på en annan plats i landet.

Ica-handlaren från Linköping riskerar fängelse, näringsförbud och en nota på över tre miljoner kronor om han döms. Bilden är från en Ica-butik på en annan plats i landet.

Foto: Amir Nabizadeh/TT

Linköping2023-09-05 05:00

Linköpingsbon, som driver en Ica-butik i länet, var en av 13 personer som greps i Ekobrottsmyndighetens gryningsräder förra våren. Utredningen växte och i maj i år åtalades 18 personer, merparten misstänkta för grovt insiderbrott.

Bakgrunden var att Ica-handlarnas förbund under hösten 2021 meddelade att de skulle köpa ut företaget Ica från börsen. Men innan dess hade ett antal personer köpt på sig aktier för mångmiljonbelopp – som vid utköpet gav stora vinster.

Åklagaren Pontus Hamilton menar att en Ica-handlare, som satt med i förbundets styrelse och kände till planerna, hade läckt informationen. Andra handlare ska sedan ha spridit tipset vidare och bland de åtalade finns även fruar, barn, vänner och kollegor.

undefined
Ekobrottsmyndighetens åklagare Pontus Hamilton har väckt åtal mot 18 personer som misstänks för insiderhandel med Ica-aktier.

Alla de åtalade är kopplade till butiker i Småland och Blekinge, förutom handlaren från Linköping, som finns i utkanten av den här historien. Han är dock nära vän med en handlare som i utredningen pekas ut som en centralfigur.

Misstanken är att vännen har tipsat Linköpingsbon om att utköpet skulle ske. Utredarna pekar på att de två träffades i Östergötland hösten 2021 och umgicks en helg, varpå Linköpingsbon sedan gjorde sitt första köp. Det följdes sedan av fler och totalt köpte han på sex veckor Ica-aktier för 8,5 miljoner kronor.

Linköpingsbon har i förhör nekat till brott och sagt att han inte har fått någon insiderinformation, varken av vännen eller någon annan. Han säger att de två inte alls pratade om aktier under helgen, utan umgicks tillsammans med sina fruar, besökte en gårdsbutik utanför Linköping och åt middag på en av länets finare restauranger. På frågan om vad deras senare telefonsamtal handlade om svarar han att dessa bara gällde en gemensam import av ett fat finare whisky.

undefined
Både Linköpingsbon och många av de andra åtalade säger att man köpte Ica-aktierna på grund av en "magkänsla" om att något stort var på gång.

Att Linköpingsbon köpte Ica-aktier just den här hösten var enligt honom på grund av en "magkänsla" om att något var på gång. Liknande förklaringar har kommit från de flesta åtalade. Alla nekar till brott, men säger att det spekulerades om någon slags större affär.

Vännen medger dock i förhör att han hade hört mer konkreta rykten och att det "är möjligt" att han berättat det för Linköpingsbon, vilket denne nekar till.

Utredarna frågar också Linköpingsbon om varför han dagen före beskedet om utköpet hade sagt ”jag tror att det händer något med Ica-aktien i morgon”, i ett inspelat samtal med bankens aktiemäklare. Han svarar då att han inte minns, men tror sig ha läst att handeln skulle stoppas.

undefined
Ekobrottsmyndighetens utredare har avlyssnat vissa av de åtalade, men också fått inspelade samtal från bankerna och hittat textmeddelanden och sökhistorik.

Bevisningen mot Linköpingsbon stannar dock där. Mot andra åtalade har åklagaren desto mer att presentera, till exempel sökhistorik, textmeddelanden, avlyssnade telefonsamtal och bankernas inspelade kundsamtal.

En åtalad sade till exempel i telefon att det "skvallrades lite i korridorerna”, en annan skrev i ett meddelande att han hade "lite inside info”, medan en tredje tidigt sökte på "insiderhandel".

När handlarna senare förstod att aktieköpen utreddes blev flera oroliga. Det sades bland annat att man skulle radera sms-trådar som "inte ser jättebra ut" och skulle visa att "vi sitter på förhandsinformation".

undefined
Om Linköpingsbon döms riskerar han även att få tre års näringsförbud och kan då inte driva sin butik vidare. Bilden är från Icas huvudkontor i Solna.

För Linköpingsbon, som redan suttit frihetsberövad i nio dygn förra våren, riskerar straffet vid en fällande dom att bli hårt. Dels ger grovt insiderbrott fängelse i mellan sex månader och sex år, dels har åklagaren yrkat på tre års näringsförbud, vilket skulle göra att handlaren inte kan driva sin butik vidare.

Om Linköpingsbon skulle dömas vill åklagaren också att han får betala över tre miljoner kronor, varav drygt hälften är vad han har tjänat på affärerna och resten är företagsböter.

undefined
"Min klient är fortfarande chockad över att han är misstänkt för brott", säger Linköpingsbons försvarare, advokat Mats Tornéus.

På tisdagen inleds rättegången i Stockholms tingsrätt. Vi har varit i kontakt med Linköpingsbon, som avböjer att uttala sig och hänvisar till sin försvarare, advokat Mats Tornéus.

– Min klient är fortfarande chockad över att han är misstänkt för brott och förstår inte varför han är åtalad. Nu är det här målet i domstol och där kommer vi att göra allt som står i vår makt för att han ska få upprättelse och bli helt frikänd, säger advokaten och förklarar att tiden sedan gripandet har varit tuff för hans klient.

– Han har mått väldigt dåligt och mår fortfarande dåligt över att vara misstänkt för brott som han förnekar.

Mats Tornéus anser att bevisningen mot hans klient är svag och inte bör räcka till en fällande dom, men vill inte spekulera kring den påföljd som han riskerar.

Åtalet i korthet

18 personer har åtalats i målet: Tolv personer misstänkta för grovt insiderbrott och ytterligare sex personer, som har handlat i mindre omfattning, för insiderbrott av normalgraden.

Åklagaren yrkar på att totalt dryga 20 miljoner kronor, som ses som brottsvinster, ska förverkas.

Det yrkas också att sju företag kopplade till de åtalade, och som har använts vid aktieaffärerna, ska betala företagsböter på totalt 13,5 miljoner.

Dessutom riskerar tio av de åtalade näringsförbud i tre till fem år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!