– I den nationella statistiken ligger LiU mitt i intervallet. Vi har varken fler eller färre ärenden än andra universitet, säger Karin Fälth-Magnusson, prorektor och ordförande i LiUs disciplinnämnd.
Med 28 000 studenter på universitetet motsvarar ärendena till disciplinnämnden bara 0,01 procent. Trots det ökar ärendena. Under 2015 kom 49 ärenden in till nämnden och 34 studenter blev avstängda. De vanligaste fuskmetoderna bland de avstängda studenterna var plagiat och fusklappar. Plagiering förekom vid 80 procent av tillfällena.
– I värsta fallen klipper man och klistrar in en text från nätet. Eller låter sig inspireras så pass mycket att det blir för likt. Urkund skannar av studenternas arbete mot allting som tidigare är publicerat. På sätt hittar vi det på direkten och då anmäler examinatorn det till disciplinnämnden som sedan granskar ärendet.
Det är examinatorns skyldighet att anmäla om fusk misstänks. Examinatorn tar däremot inte ställning till om det är fusk eller inte. Utan det avgör disciplinnämnden.
– Ibland förekommer ärenden med medförda mobiltelefoner vid tentamen, vilket inte är tillåtet och detta påpekas tydligt i instruktionen till studenten. Då är det ganska vanligt att studenten får en varning. Det betyder att man begått ett fel, men man blir inte avstängd ifrån studierna. Ärendet utreds, man får komma till disciplinnämnden, och det känns i sig väldigt nervöst. Däremot de som plagierat blir oftast avstängda. Den vanligaste avstängningstiden brukar vara en till två månader. Men man kan aldrig bli avstängd i mer än sex månader.
De vanligaste orsakerna till fusk är enligt Karin Fälth-Magnusson tidsnöd.
– Studenterna har helt enkelt hamnat i en pressad situation där de trott att fusk skulle vara lösningen. Sedan har det bara blivit ännu ett problem istället. Det är bättre att köra på tentan än att komma till disciplinnämndens möte och bli avstängd. Vid en avstängning får man inte gå på planerad undervisning och man mister även studiemedel under avstängningstiden.
Under 2015 blev 19 kvinnor och 15 män avstängda. Sedan 2011 har antalet avstängda män halverats. Däremot har antalet avstängda kvinnor ökat, och i dagsläget finns det lite fler kvinnliga än manliga studenter så den utvecklingen är rimlig.
– Vi försöker jobba för att förebygga fusket så att studenterna slipper hamnar hos oss. Man kan ju betrakta varje ärende i nämnden som ett olycksfall i arbetet, säger Karin Fälth-Magnusson.