Tentaavhopp för två miljoner på LiU

Linköpings universitet förlorar årligen två miljoner kronor på studenter som inte dyker upp till tentor man anmält sig till. Det visar ett projektarbete som två studenter gjort i samarbete med LiU:s tentamensenhet.

Foto:

LINKÖPING2014-01-11 09:48

Det är teknologstudenterna David Raxén och Pontus Norberg som via enkäter kartlagt avhoppern. Resultatet visar att hälften av de tillfrågade någon gång uteblivit från en bokad tentamen.

På Linköpings universitet tentar eleverna ungefär 140 000 gånger per läsår. Men enligt projektarbetet utnyttjas ändå inte 40 000 av dessa tillfällen. Ett tentaavhopp kostar cirka 60 kronor per student. Den sammanlagda kostnaden stannar därmed på runt två miljoner.

– Det är administrativa kostnader, för lokaler och tentavakter. Ju fler som anmäler sig desto större lokaler och fler vakter behöver bokas, säger David Raxén.

Han och Pontus Norberg utläser ett par tydliga tendenser i enkätsvaren. Det är främst studenter i de övre årskurserna som uteblir. De flesta tillhör den teknologiska fakulteten och det är under eftermiddagarna det blir glesare i skrivsalarna.

Orsakerna kan vara att studiepressen och stressen släpper lite när studenterna blivit mer erfarna i studiemiljön. En tenta kan alltid klaras av vid ett senare tillfälle. Och på just teknis handlar det om omfattande kursavsnitt som ska tentas av.

Men varför hoppar man hellre en eftermiddagstenta?

- Vi tror det beror på att studenterna hinner tänka efter om de kommer att klara tentan när den börjar på senare på dagen.

Det är inte så att tentorna generellt har blivit svårare?

- Nej, vi har inte hittat något som skulle styrka det.

Under undersökningens gång diskuterades också de onödiga kostnaderna för avhoppen med de tillfrågade studenterna. Att pengarna oftast måste tas från respektive utbildning blev för många en tankeställare.

- Alla önskar väl att utbildningarna skulle ha mer resurser och att fler får studera. Det finns en omsorgs om universitets ekonomi, så många föreslog faktiskt att straffavgifter skulle införas. Men vi tror inte att det är rätt väg att gå, det känns för negativt. Förhoppningsvis tänker nu i stället fler efter innan de anmäler sig, säger Pontus Norberg.

Projektarbetet har nyligen presenterats för tentamenschefen och flera av universitetets kanslichefer. Alla är överens om att det finns ett problem att ta tag i.

David Raxén och Pontus Norberg är själva inne på att kommunikationen mellan lärare och schemaläggare måste bli bättre. Inte minst för att undvika att en student ställs inför tentamenstillfällen två dagar i rad. Information om avhoppens ekonomiska konsekvenser behövs också.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om