Teleskojare fångad av Skatteverket

Linköpingsbon Andreas Karlsson, som anklagats för att lura människor via telefon, har fastnat i Skatteverkets kontroll.

Foto: Corren.se (montage)

LINKÖPING2016-01-23 08:00

Han och hans bolag har varit granskade av Corren, främst under 2014. Robert Aschberg på TV3 och konsumentprogrammet Plus har gjort TV och flera svenska dagstidningar har skrivit om hans affärer.

Andreas Karlsson har, trots uppmärksamheten, fortsatt med verksamheten som går ut på att ringa människor och förmå dem att byta telefonabonnemang.

Det är oftast äldre människor som blivit uppringda och sedan känt sig lurade.

I praktiken är försäljningen och de anställda säljarna placerade i aktiebolag med andra företrädare i styrelsen, men det är Andreas Karlsson som tjänat pengar på affärerna.

Konsumentverket har fått hundratals anmälningar och Konsumentombudsmannen har vid åtminstone ett tillfälle stoppat ett av dessa säljbolag genom att gå till domstol. Stockholms tingsrätt förbjöd då Sveanor AB i Karlstad att ta betalt för tjänster som kunden inte beställt.

Domen fick dock liten effekt eftersom bolaget försattes i konkurs redan innan domen föll.

En av alla lurade är en 83-årig man i Skåne. Han fick fakturor från tre olika bolag på telefonabonnemang för fast telefon. Åtminstone två av dessa bolag kan kopplas till Andreas Karlsson.

Den 83-årige mannen betalade alla fakturor som landade i brevlådan – ända till hans barn reagerade.

– Det är just att de sätter i system att lura äldre människor som är det värsta, pappa tror ju på dem när de ringer, berättar sonen Magnus Jönsson.

– Vid ett tillfälle lyckades vi stoppa fakturorna men det är omöjligt att få tillbaka några pengar om det redan är betalt, fortsätter han.

Hans pappa blev ordentligt lurad. Han har IP-telefoni via bredband och samtliga dessa tre bolag kan endast leverera i det gamla telenätet.

– Det är klart att säljaren vet att de inte kan koppla in ett abonnemang där, säger Magnus Jönsson.

Ungefär ett år tog det honom att få stopp på fakturorna, hösten 2015 hade han klarat av den sista.

Då var redan Skatteverket igång med sin granskning. Den inleddes den 12 februari 2015, men vad som fått dem att granska Andreas Karlsson vill Skatteverket inte berätta – det är sekretessbelagt.

Resultatet är däremot en offentlig handling och Skatteverket har hittat en del att anmärka på för taxeringsåren 2012, 2013 och 2014.

Skatteverket har gått igenom Andreas Karlssons privata deklarationer och hans aktiebolag Finansum. Det är hans viktigaste bolag – det som större delen av intäkterna från telefonabonnemangen slutligen landar i.

Både Andreas Karlsson och hans företag Finansum upptaxeras.

Privat ska han betala in cirka 140 000 kronor och hans bolag ska betala 900 000 kronor extra i skatt. I summorna ingår en straffavgift i form av ett skattetillägg.

När Corren ringer honom svarar han som han brukar. Det innebär att han ger få svar – men ställer desto fler frågor.

– Varför fortsätter du att förfölja mig? Vad har det här med mig att göra? vi har haft den här diskussionen förut, säger han.

Det stämmer att Corren intervjuat honom tidigare, senaste gången var för drygt ett år sedan.

Sedan fortsätter han:

– Skillnaden mellan dig och mig är att jag tjänar pengar och jag är rik. Jag tror det sticker dig i ögonen. Men fine, du kan skriva i tidningen att vi fick ungefär 1,2 miljoner kronor i skatteupptaxering, det är sammanlagt mitt privata och företaget och det är betalt och klart.

Han nyanserar sig sedan genom att förklara att den skatt som rör aktiebolaget är betald. 900 000 kronor sattes in den 15 december medan den privata förfaller till betalning i mars.

Han säger sig inte ha några planer på att överklaga.

Skatteverkets granskning tog lite mer än nio månader och under den tiden kontrollerades allt, både bolagets bankkonton och Andreas Karlssons privata konton.

De har exempelvis funnit att han fört över pengar från företaget till sitt privata konto utan att redovisa det som inkomst. Han har också enligt Skatteverket tagit upp privata inköp som kostnader i företaget.

De har hittat kvitton på drinkar efter krogbesök i Västervik och Linköping och de fann kvitton på däck till den sportbilscabriolet, en BMW Z4, som han då ägde privat.

Enligt Skatteverket är detta tydliga exempel på konsumtion som ska betalas med privata pengar.

För taxeringsåret 2013 var dessutom bokföringen så bristfällig att Skatteverket gjorde en skönstaxering. Det innebär att de med ledning av föregående år gissar hur stora intäkterna varit och beskattar utifrån den gissningen.

Varumärken och bolag

De bolag som anklagas för att lura äldre har ett namn på aktiebolaget och ett varumärke som används vid försäljningen. Den 83-årige mannen i Skåne fick fakturor från två som kan kopplas till Andreas Karlsson.

Det ena sålde under namnet Telekraft, bolaget hette Sveanor AB. Det låg i Karlstad, men har numera försatts i konkurs. Ägaren hette Thommy Viklander, men betalningarna hamnade i Andreas Karlssons bolag.

Det andra säljbolaget använder varumärket Novakom. Bolaget heter 3yemuteris3 AB och säljer från en lokal på Lindövägen i Norrköping. Samma kontor använder även varumärket Enkla telebolaget och företaget heter då Mera jobb Sverige AB.

Företaget Finansum AB där Andreas Karlsson är ensam ägare har bytt namn flera gånger. Det har tidigare hetat Finansgruppen NOB AB, Principgruppen AB och Rifus AB.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!