– De flesta av oss, har en eller flera mobiler någonstans hemma. Av de cirka fyra miljoner telefoner som säljs årligen i Sverige återvinns enbart cirka tio procent enligt naturskyddsföreningen. Problematiken är likartad när det gäller datorer, surfplattor och annan it, vilket vi som Sveriges stora it-återförsäljare, vill ändra på, säger Stefan Ljung, Ateas platschef i Linköping.
Evenemanget "IT-Arenan" på Konsert och Kongress är egentligen en del av Ateas nationella informations kampanj som riktas mot it–företag. Syftet är att förmå alla företag och organisationer som köper in it i Linköping och i landet, att planera för sitt återtag genom att skapa förståelse för hur enkelt och viktigt det är att bidra till minskade koldioxidutsläpp.
– Gammal it-utrustning innehåller metaller som utvinns i områden där det finns problem kopplade till både miljö och mänskliga rättigheter, så kallade konfliktmineraler. Att minska efterfrågan på dessa metaller är viktigt, speciellt med tanke på hur snabbt digitaliseringen ökar och konsumenternas vilja att ständigt byta till den senaste modellen, säger Stefan Ljung.
Landshövdingen Elisabeth Nilsson uppmanade i sitt tal hela Östergötland att ta sitt ansvar för gammal it-utrustning.
– Östergötland kan vara bäst på att återvinna de. Så bidrar vi till god ekonomi och god miljö, säger hon.
Konkret innebär arbete med återtag att det som med modern teknik kan återanvändas, och få ett nytt liv, ska få det. Det som inte går att rädda ska raderas och återvinnas på ett säkert sätt så att känslig information inte hamnar i orätta händer. Deltagarna som besökte evenemanget kunde också se en 300 kilogram tung och över två meter hög tron, "Game of Phones", inspirerad av järntronen från tv-serien Game of Thrones men skapade av återvunna mobiltelefoner. I tronen kunde man se många "fornhistoriska" mobilmodeller, som Ericssons Hot line.