I en video uppmanar Tekniska verken sina anställda att komma med förslag på hur företaget kan spara el.
– EU:s energiministrar vill att alla länder drar ner sin elförbrukning med 10 procent. Det är inte ett bindande beslut utan mer ett mål, men här på Tekniska verken tänker vi spara minst tio procent. Bli till exempel inte överraskad om vår stora skylt vid motorvägen slocknar. Det är i så fall mer en symbolisk åtgärd, men belysning är en sådan sak som alla måste se över nu, säger Tekniska verkens vd Charlotta Sund.
Charlotta Sund betonar flera gånger ordet "tillsammans".
– Om vi tillsammans hjälps åt och drar ner på vår elförbrukning så finns det en möjlighet att priserna inte skenar i vinter. Vi kan också undvika att hamna i en sådan bristsituation att Svenska Kraftnät tvingas stänga av elen i ett område, säger hon.
När EU:s energiministrar samlades i Bryssel i förra veckan klubbade de ett sparkrav som är bindande. Alla medlemsländer ska dra ner på elförbrukningen med minst 5 procent under de timmar när förbrukningen är som högst.
– Där kan vi alla hjälpas åt. Att till exempel inte köra tvättmaskinen eller diskmaskinen mellan kl 7 och 9 på morgonen eller mellan 17 och 19. Man får börja med sig själv. Jag har till exempel börjat hänga tvätt i stället för att torktumla och jag packar diskmaskinen mer för att spara in ett par diskningar i veckan, berättar Charlotta Sund.
Tekniska verken utreder inte bara hur företaget ska spara el, utan också om man kan producera mer el.
– Vi tittar på vad det finns för möjlighet att starta gamla pannor som inte använts på flera år. Då är det fossilbränslen som olja det handlar om.
Tekniska verken har fasat ut olja och kol. Att börja använda sådana bränslen igen gör man bara i yttersta nödfall.
– Vi är beredda att börja elda fossilt igen om det krävs att Sverige börjar skaka fram all möjlig energiproduktion. I dialog med energibranschen och den förra regeringen har vi sagt att vi i ett sådant läge är beredda att ställa upp för landet och göra vad vi kan. Men för att göra det vill vi i så fall ha ett statligt uppdrag där staten tar ansvar för miljöeffekten, säger Charlotta Sund.