I maj tillträdde Conny Udd som vd för Tekniska verken. Ett halvår in på det nya jobbet är det dags för en stor omorganisation.
De helägda dotterbolagen Bixia, Utsikt och Svensk Biogas blir vid årsskiftet verksamhetsområden inom Tekniska verken.
– Nu bygger vi ett Tekniska verken, säger Conny Udd, och betonar ordet ett.
Conny Udd menar att det finns många synergieffekter att vinna genom att slå samman bolagen.
– Vi blir effektivare och det skapar en tydlighet. Det skapar också en vi-känsla på företaget. Och det vill vi naturligtvis ska slå igenom på kundsidan också, säger han.
Omorganisationen möter en del kritik. Corren har fått flera anonyma mejl där det framförs att många mår dåligt av sättet det hela genomförs på. Här är några punkter ur de mejlen:
• Nya chefsroller tillsätts utan konkurrensutsättning eller dialog med medarbetarna.
• Några få tunga chefer har byggt en helt ny organisation baserat på deras personliga kronprinsar och kronprinsessor. Många av dessa saknar erfarenhet av de verksamheter de nu satts att leda.
• Frågor bemöts aggressivt. Det har lett till en tystnadskultur på Tekniska verken och anställda vågar nu inte ens kontakta HR-avdelningen eller facket med sin kritik.
Conny Udd känner inte igen sig i den bilden.
– Av 1 143 anställda är det förstås inte alla som gillar en förändring. Men jag vet att väldigt många tycker att det här är jättebra. Vi försöker behålla så många grupper som möjligt intakta med samma chefer i alla led, för att skapa trygghet, men det har inte varit möjligt överallt, säger han.
– Om någon upplever att kritik bemötts aggressivt beklagar jag verkligen det. Det är inte alls så jag vill att våra ledare eller någon i bolaget ska agera. Tvärtom, fortsätter Conny Udd.
Stämmer det att cheferna har utsetts utan att tjänsterna konkurrensutsatts?
– Jag har tillsatt koncernledningens nio chefer utifrån vad jag känner och tror är rätt. Ledningen ser till 90 procent ut som tidigare, det är bara en ny person som tillkommit. Sedan har de cheferna fått bygga sina team. Men det är bara koncernledningen som är MBL-förhandlad och klar. Resten av organisationen är än så länge bara ett förslag och jag välkomnar en dialog kring den, säger Conny Udd.
Men de flesta chefsnamn har redan presenterats, även längre ner i hierarkin, trots att organisationen inte är förhandlad?
– Vi har presenterat ett förslag och vi har en väldigt fin dialog med våra fackliga parter. Vi är cirka 150 chefer i koncernen. Skulle vi ha en ansökningsprocess kring alla dem skulle det ta lång tid.
Borde inte åtminstone de nio topposterna ha utannonserats?
– Nej, jag har inte sett det behovet. Vi nyttjar den kompetens som finns inom Tekniska verken och jag har förtroende för dem jag har valt.
De som mejlat oss befarar att omorganisationen kommer att leda till att en del blir av med jobbet. Blir det så?
– Jag planerar inga neddragningar utifrån organisationsförändringen, säger Conny Udd.
Bixia fick en del negativ publicitet i samband med Correns granskning i vintras. Är det ett av skälen till att varumärket nu ska bort?
– Jag förstår hur du tänker. Men nej, det finns ingen baktanke kring något eventuellt dåligt laddat varumärke eller så. Det här handlar om att jag ser synergier.
Redaktionen har varit i kontakt med ordförandena för de fyra fackklubbarna på Tekniska verken: Unionen, Seko, Akademikerföreningen och Ledarna. Ingen av dem bedömer att det finns ett utbrett missnöje med omorganisationen.
– Det är inget som någon av mina medlemmar har framfört till mig och jag har ändå varit runt mycket och pratat den senaste tiden. Jag tycker att vi har haft väldigt god kommunikation med företaget, säger Martin Eriksson på Seko.
Emmelie Linderoth, Unionen, har fått in ett antal synpunkter.
– Det är saker som vi kommer att framföra i de kommande MBL-förhandlingarna. Men något större missnöje har vi inte märkt av, säger hon.
Även Henrik Kruuse, Akademikerföreningen, har kontaktats av några medlemmar.
– Det har varit frågor om var de kommer att hamna i den nya organisationen. Men jag har inte upplevt någon större oro. Företaget har skött sin upplysningsplikt, de vill ha in våra synpunkter och låter oss vara väldigt aktiva.
Har du synpunkter på Tekniska verkens omorganisation? Kontakta Correns reporter på ake.alvin@corren.se. Du kan också kontakta oss via ett krypterat tips. Du får vara anonym och har källskydd, läs mer om det här.