Tekniska verken vann i högsta instans

Efter nära två år kan nu Tekniska verken inreda sina nya arkivhyllor.Ett vägvisande beslut i Högsta förvaltningsdomstolen säger att upphandlingen gick rätt till.

Tekniska verken kännetecknas ofta av Gärstad-verkens profil längs E4:an förbi Linköping.

Tekniska verken kännetecknas ofta av Gärstad-verkens profil längs E4:an förbi Linköping.

Foto: Jeppe Gustafsson

Linköping2018-10-23 19:45

Tekniska verken kallar domslutet för historiskt.

– Vi är väldigt glada. Principiellt är det här målet väldigt viktigt för myndigheter i hela Sverige. Om det inte hade gått så här så skulle vi ha fått lägga mycket kraft på väldigt många upphandlingar till förhållandevis små värden, säger Eva Braun, inköpschef på kommunägda energibolaget Tekniska verken AB i Linköping.

Det handlar om en modernisering och utökning av Tekniska verkens centralarkiv där man skulle köpa ett eldrivet hyllsystem för pärmar och ritningar, till ett värde av drygt 350 000 kronor. Enligt EU-direktiv finns krav på konkurrensutsättning på olika nivåer, bland annat om en upphandling överskrider vissa belopp. Meningen med ett takbelopp är att kostnaderna för själva upphandlingsarbetet ska stå i proportion till nyttan av affären. För så kallade försörjningsbolag, som energibolaget Tekniska verken, gäller drygt en miljon kronor och för andra gäller knappt 600 000 kronor. Tekniska verken låg alltså under gränsen, men valde ändå att konkurrensutsätta upphandlingen på ett enklare sätt genom ett slags annonsering. Sex anbud kom in, och ett av de bolag som förlorade upphandlingen valde att överklaga. Bolaget ansåg att Tekniska verkens förfrågningsunderlag var för otydligt kring utvärderingen av anbuden, vilket försvårade för bolaget att lämna ett konkurrenskraftigt anbud. Tekniska verken hävdade att man prioriterade kvaliteten på produkten framför priset.

Både förvaltningsrätten och kammarrätten dömde till det överklagande bolagets fördel. Förvaltningsdomstolen ansåg att Tekniska verkens utvärderingsmodell inte motsvarade kraven och förordade att upphandlingen skulle göras om. Kammarrätten ansåg att underlaget stred mot principerna om likabehandling och öppenhet, eftersom det lämnade utrymme för skönsmässig bedömning.

Men den högsta instansen, Högsta förvaltningsdomstolen (HFD), gjorde en annan bedömning. Först konstaterar HFD att kontraktets värde är lägre än taket för direktupphandling. Att Tekniska verken ändå konkurrensutsatte upphandlingen med annonsering betyder enligt HFD inte att det kommunala bolaget ska tvingas att bedriva en mer avancerad upphandling.

Högsta förvaltningsdomstolen ger det överklagande bolaget rätt i att utvärderingskriterierna i underlaget är "allmänt hållna" och ger Tekniska verken ett betydande handlingsutrymme vid prövningen. Men HFD konstaterar att det fortfarande rör sig om direktupphandling – med tanke beloppet – samt att underlaget inte öppnar för osakliga bedömningar.

– Skönt att äntligen få bekräftat att det vi tror på är ett hållbart arbetssätt. Vi kan fortsätta att på ett enklare sätt konkurrensutsätta våra direktupphandlingar, konstaterar inköpschefen Eva Braun.

ulrik.svedin@ostgotamedia.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!