År 2009 fattade Tekniska Verkens dåvarande vd, Stig Holm, beslut om att rädda en gammal kvarnbyggnad strax utanför Söderköping. Skäggestad kvarn hade kommit in i bolaget i samband med större köp från andra kraftbolag. Kvarnen var kraftigt förfallen efter att ha stått tom sen 60-talet.
Hela taket revs, väggar murades upp och nytt spåntak med lertegel ovanpå lades dit. Slutnotan översteg 7 miljoner kronor enligt Correns källor. Tekniska Verken, som är helägt av Linköpings kommun gjorde därmed en kulturhistorisk insats i Söderköpings kommun. Dåvarande vd Stig Holm motiverade renoveringen så här i ett reportage i NT.
– Vi har fått propåer om att sälja kvarnen men eftersom vi äger fallrätten där fanns det skäl att behålla Skäggestad, berättade han.
Stig Holm sa också att det kunde bli aktuellt med småskalig elproduktion och att kostnaden för att riva inte låg långt ifrån summan som det kostade att renovera. Stig Holm avgick som vd år 2010 och någon elproduktion vid Skäggestad har det aldrig blivit.
Tvärtom framstår idag fallrättigheterna som i stort sett värdelösa.
– Det är inte exploaterat, det finns ingen kraftproduktion. Jag skulle tippa på att processkostnaden för att få det igenom miljödomstolen ganska kraftigt skulle överskrida det man kan tjäna in. Det där är inga enkla processer, konstaterar Klas Gustafsson, vice vd för Tekniska Verken i dag.
Varför renoverades kvarnen då?
– Det får man se i ljuset av att vi har ett ansvar för de byggnader vi äger. Byggnader som förfaller brukar inte vara så populärt.
Varför revs den inte?
– Det var före min tid, men jag kan tänka mig att det handlar om att man tyckte att byggnaden var värd att bevara, säger han.
Kvarnen renoverades endast utvändigt, inuti finns inget. Golvet består av bergkross. Försäljningen togs upp i Tekniska Verkens styrelse i december och vd fick då mandat att påbörja processen, men affären kan inte avslutas utan ytterligare ett beslut i styrelsen. Det finns en värdering gjord, men den är inte offentlig. Istället ska fastigheten säljas genom anbud.
– Vi kommer inte att sälja till vilket pris som helst, säger vice vd Klas Gustafsson.
Vad kan man använda huset till?
– Jag tror att det kan vara ett fantastiskt boende, ett sommarnöje med karaktär och historia.