Tekniska verken kritisk till (L)

Liberalerna borde veta bättre än att säga att Tekniska Verken inte har haft någon utdelning på flera år. Det säger bolagets ordförande Rebecka Hovenberg (MP) och vice ordförande Gösta Gustavsson (C).

Stadshus AB har delat ut noll kronor till kommunal verksamhet under de senaste åren säger Michael Cocozza (L). En uppgift som bekräftas från kommunens ekonomidirektör.

Stadshus AB har delat ut noll kronor till kommunal verksamhet under de senaste åren säger Michael Cocozza (L). En uppgift som bekräftas från kommunens ekonomidirektör.

Foto: Johnny Gustavsson

Linköping2018-05-18 15:30

Det var när Liberalerna presenterade sitt förslag till fler jobb i Linköping som Michael Cocozza, partiets ekonomiskpolitiske talesperson sa att .." de senaste tre åren har vi inte tagit någon utdelning från bolagen. Vi kan börja göra det nu och använda pengarna till kommunala jobb i Linköping istället för att bygga upp ännu mer substans i bolagen".

– Vi har under en sjuårsperiod delat ut i snitt över 70 procent av vinsten och det är en av de högsta utdelningarna i branschen och långt över snittet, säger Gösta Gustavsson.

Han tycker att Liberalernas uttalande är märkligt, särskilt med tanke på att partiet suttit vid makten sedan valet 2006.

– Det är det enda partiet som suttit i majoritet de senaste åren och de borde faktiskt veta vad de har gjort. Har de tyckt att något var fel där, borde de ha reagerat. Men det är det ingen som har gjort, säger Gösta Gustavsson.

Också Rebecka Hovenberg (MP) är kritisk till uttalandet och anser att Michael Cocozza och liberalerna uttalar sig felaktigt i media om hur koncernbidraget ser ut från bolagen till ägaren.

– Det känns som att Michael Cocozza behöver få lite mera koll på hur utdelningen från bolagen ser ut, säger hon.

Hon är också orolig för bilden som Linköpingsborna kan få av att Tekniska Verken skulle vara ett ymnighetshorn, att man kan ta hur mycket pengar som helst. Höga avkastningskrav från bolagen klarar man enstaka gånger. Men sker det år från år så utarmar man bolaget, påpekar hon. Vilket i sin tur leder till höjda priser

– Vi har intresse av att värna våra kunder och inte höja priserna bara för att kommunen vill ha väldigt höga utdelningar, säger Hovenberg. Michael Cocozza själv hänvisar till att det är Stadshus AB – Moderbolaget till de kommunala bolagen – som inte har delat ut några pengar till kommunal verksamhet på tre år.

– Min poäng är att Stadshus AB har delat ut noll kr till kommunen. Femtio procent av koncernens vinst 2017, som är 950 miljoner, hade inneburit ca 300 mkr efter räntor, avskrivningar och skatt.

Enligt kommunens ekonomidirektör Peder Brandt, har Michael Cocozza rätt i att Stadshus AB inte delat ut några pengar under de här åren. Inga direkta pengar, däremot indirekta beroende på det upplägg som finns kring Stadshus AB, säger han.

Michael Cocozza
Michael Cocozza
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!