Tänk om det gick att lagra sommarvärmen och ta fram den på vintern. Ja, det är faktiskt precis vad Tekniska verken nu försöker göra i berggrunden vid Vallastaden.
I samarbete med Göteborgsföretaget Hydroc har ett antal djupa hål borrats i fårhagen mittemot p-huset Flustret. Sedan har man med hjälp av vattentryck spräckt berggrunden på 50–90 meters djup.
– Du kan jämföra det med ett stenskott, som börjar med ett runt hål och förgrenar sig utåt med sprickor, säger Henrik Lindståhl, forskningsingenjör på Tekniska verken.
På sommaren har Tekniska verken tidvis överskott på värme. Pannorna på Gärstad måste hållas i gång för att ta hand om avfall och för att producera el och varmvatten. Tanken är att då pumpa ner 95-gradigt vatten och värma upp berggrunden, för att sedan kunna ta ut 65-gradigt vatten på vintern.
– Om allt går riktigt bra skulle den här pilotanläggningen kunna värma Vallastaden redan vintern 2023–24, säger Henrik Lindståhl.
Mile Elez, teknisk direktör, betonar att projektet än så länge befinner sig på forskningsstadiet. Det finns bara ett liknande projekt i världen, ett norskt.
– Hela branschen väntar på att få se resultatet. Att kunna säsongslagra värme är vad alla efterlyser. Det vi har sett hittills inger förhoppningar, säger Mile.
Om metoden fungerar bra finns möjligheten att bygga en stor anläggning ute vid Gärstadverket. Man kan också tänka sig flera mindre, utspridda värmelager.
– Det skulle innebära att vi slipper starta reservpannor och elda med dyrt bränsle under kalla vinterdagar, säger Mile Elez.
Enligt Mile och Henrik påverkar inte den underjordiska anläggningen marken ovan jord.
– Fåren kommer att komma tillbaka för att beta här. Och markens hållfasthet försämras inte, det skulle gå att bygga mellan borrhålen, säger Henrik.
Några stenkast bort tornar Tekniska verkens nya ackumulator upp sig, redo att tas i bruk någon gång nästa år. Även den bygger på värmelagring, men mer kortsiktig sådan. Ackumulatorn är som en jättetermos som kan fyllas med 30 000 kubikmeter hett vatten.
– På morgnarna har vi en topp i förbrukningen, när många vaknar och ska duscha. Då kan vi utnyttja ackumulatorn i stället för att starta en extra panna. Inne i stan har vi sedan tidigare en liknande, med 20 000 kubikmeter, berättar Mile Elez.