Om Linköping hade varit en genomsnittlig svensk stad, som hanterade elproduktion, värmeproduktion och avfall på det sätt som vore rimligt om inte Tekniska Verken hade funnits, så hade stadens klimatpåverkan varit ungefär 1 150 000 ton koldioxidekvivalenter per år. Men eftersom Tekniska Verken satsat på att bygga energieffektiva och miljövänliga system så belastar de bara atmosfären med omkring 430 000 ton koldioxid per år.
På så sätt bidrar Tekniska Verken till att minska klimatpåverkan med drygt 700 000 ton koldioxid per år.
– Det är en minskning som verkligen betyder något. Om alla Linköpingsbor avstod från att köra bil under fyra år så skulle minskningen av koldioxidutsläppen vara lika stor som Tekniska Verken bidrog med under 2014, säger Mile Elez, teknisk direktör på Tekniska Verken.
Siffrorna kommer från det klimatbokslut som Tekniska Verken låtit Profu, ett oberoende forskningsföretag, ta fram. För att undvika "greenwash" har Profu gjort tuffa jämförelser. När de till exempel jämför Linköpings avfallseldning med att lägga avfallet på deponi jämför man med de minst miljöbelastande deponierna i landet.
Trots det blir utfallet mycket bra, och även om det inte finns några jämförbara siffror så konstaterar Profu att Tekniska Verken tillhör toppskiktet bland landets energibolag när det gäller klimatvänlig produktion. Det vinnande receptet är avfallseldad kraftvärme där man tar till vara på energin på ett effektivt sätt genom att producera el och värme på en gång. På somrarna omvandlar man fjärrvärmen till fjärrkyla.
Men hur kan man göra klimatet en tjänst genom att frakta avfall långa vägar för att sedan förbränna det här?
– Därför att alternativet, att lägga soporna på deponi, är så mycket värre. Soptippar läcker enorma mängder metan som är en 34 gånger kraftigare klimatgas än koldioxid. Det gör att koldioxidutsläppen från transporterna är jämförelsevis små. Dessutom kommer vi ju bort från att använda fossila bränslen, säger Anders Jonsson, vd på Tekniska Verken.
På Tekniska verken vill man att vi ska minska våra sopor, och det som kan återvinnas på ett bra sätt ska naturligtvis gå den vägen. Men det avfall som blir kvar därefter gör mest miljönytta som bränsle.
Biogasproduktion från matavfall är en annan satsning som bidrar till att minska klimatpåverkan, och som gör att Tekniska Verken får ta emot en jämn ström av studiebesök från hela världen. Många kommer från länder där man fortfarande lägger alla sopor på soptippar, och producerar el i kolkraftverk utan att ta vara på värmen som uppstår.
Tekniska Verken kommer att fortsätta att göra klimatbokslut varje år.
– Snart är Lejonpannan i gång, och då kommer avfallsförbränningen att öka och behovet av kol att minska. Tillsammans med satsningar på vindkraft och fortsatta energibesparingar så kommer vi förhoppningsvis att visa ännu bättre siffror de kommande åren, säger Anders Jonsson.