Tekniska verken fasar ut fossila bränslen

Det kommunägda energibolaget Tekniska verken ska sluta elda kol och olja. Till vintern 2021 ska dessa bränslen vara helt borta – utom i nödfall.

Kontrollrummet. Rebecka Hovenberg (MP), ordförande i Tekniska verken ska fasa ut kol och olja.

Kontrollrummet. Rebecka Hovenberg (MP), ordförande i Tekniska verken ska fasa ut kol och olja.

Foto: Per Olsson

LINKÖPING2017-12-15 21:00

Två pannor i det centralt belägna värmeverket och en panna i Lambohov byggs om så att de istället för kol och olja eldas med avfall och biobränslen.

Tekniska verken satsar 200 miljoner kronor på ombyggnaden. Investeringen innebär också att de räknar med att värmeverket inne i stan kommer att ligga kvar en bra bit in på 2030-talet. Kommunens långsiktiga plan är annars att få bort värmeverket.

– Av det som vi kan göra så är det här det som gör mest skillnad när det gäller att minska koldioxidutsläppen, säger Anders Jonsson, vd för Tekniska verken.

Just nu importeras årligen cirka 6 000 ton kol från i huvudsak Polen, men även Venezuela. Från hösten 2021 räknar Tekniska verken med att 80 procent av bränslet är avfall, resten olika biobränslen som exempelvis flis eller rapsolja.

– Och det ska absolut inte vara palmolja, det har styrelsen varit mycket tydlig med, säger Rebecka Hovenberg. Hon är miljöpartistiskt kommunalråd och också styrelseordförande i Tekniska verken.

Att det är just Miljöpartiet som innehar ordförandeposten har dock inte varit avgörande. Möjligen har utfasningen av kol och olja gått lite fortare av att även vice ordförande Gösta Gustavsson (C) är helt ense med Rebecka Hovenberg.

– Och det var en helt enig styrelse som fattade beslutet, lägger hon till.

När Tekniska verkens egen bränsleexpert Michael Fahlström visar en graf över bränslets utveckling utbrister Gösta Gustavsson.

– Jag började i fullmäktige i Linköping 1982 och ni ser vad som hänt.

Orsaken till hans muntra utfall är att år 1980 eldades 95 procent olja. Sen dess har det bränslet minskat stadigt och efter 2021 ska oljan endast användas vid extrem kyla eller när något går sönder.

En annan del i denna 200-miljonersinvestering är att nytt värmemagasin ska byggas någonstans i stan, det blir en hög rund byggnad som kan lagra värme.

– Vi ska bygga en jättestor termos, som Rebecka Hovenberg förklarar det.

Beslutet om att fasa ut oljan är en del i kommunens strävan att bli koldioxidneutral till år 2025. Utöver Miljöpartiet och Centerpartiet finns även moderaterna, socialdemokraterna och liberalerna representerade i Tekniska verkens styrelse.

Enligt deras beräkningar minskar koldioxidutsläppen med 35 000 ton per år. Det motsvarar ett års bilåkande för 30 000 Linköpingsbor.

Gösta Gustavsson (C), Mustafa Merhosevic, Tekniska verken, Anders Jonsson, vd Tekniska verken, Rebecka Hovenberg (MP), Michael Fahlström, affärsområdeschef, bränslebaserad energi.
Gösta Gustavsson (C), Mustafa Merhosevic, Tekniska verken, Anders Jonsson, vd Tekniska verken, Rebecka Hovenberg (MP), Michael Fahlström, affärsområdeschef, bränslebaserad energi.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!