Tekniska verken får ny vd

Charlotta Sund blir ny vd för kommunägda Tekniska verken. Hon har ett förflutet på Ericsson och har studerat till civilingenjör på Linköpings universitet.

Linköping , Tekniska verken

Linköping , Tekniska verken

Foto: Mikael Svensson

Linköping2017-11-23 10:59

Tekniska verkens nuvarande vd Anders Jonsson går i pension den 1 maj nästa år. Nu står det klart att han kommer att efterträdas av 54-åriga Charlotta Sund.

– Det är kul att äntligen få vara här. Jag ser fram emot att börja jobba på Tekniska verken, säger den nya vd:n vid en pressträff på torsdagen.

Charlotta Sund tar över ett kommunägt bolag med cirka 1 000 anställda och en omsättning på omkring 5 miljarder kronor. Tekniska verken är en av Sveriges största kommunägda bolag och den nya vd:n får en månadslön på 220 000 kronor.

– Vi har letat efter en kompetent och skicklig ledare. Vi har sökt efter en ledare som kan leda andra ledare, säger Rebecka Hovenberg (MP), ordförande i Tekniska verkens styrelse.

Styrelsen har, till en kostnad av 300 000 kronor, anlitat ett rekryteringsföretag och ett 40-tal kandidater valdes ut. Tio av dem intervjuades och valet föll till sist på Charlotta Sund. Hon har ingen tidigare erfarenhet av energibranschen.

– Jag vet att jag behöver lära mig nya områden. Men jag vet också att det finns både bredd och djup kompetens inom Tekniska verken.

Charlotte Sund har studerat industriell ekonomi på Linköpings universitet och har länge arbetet på Ericsson. Under de senaste åren har hon suttit i Ericssons koncernledning. Hon har tidigare även varit telekomföretagets regionchef för Europa och Centralasien.

– Ericsson är ett globalt företag. Nu ser jag fram emot att jobba mer lokalt.

Charlotta Sund bor i Stockholm men har för avsikt att bosätta sig i Linköping.

– Jag letar efter en lägenhet i Linköping och hoppas att min man ska flytta med.

När redaktionen frågar vilka framtidsplaner den nya vd:n har för Tekniska verken blir Charlotta Sund svaret skyldig. Några mer konkreta planer för bolaget har hon inte i nuläget. Hon säger dock:

– Vi ser en utveckling där olika branscher glider ihop. Digitaliseringen kommer att förändra energibranschen.

Den nuvarande vd:n Anders Jonsson säger att han kommer att ge den nya vd:n det stöd hon eventuellt kommer att behöva. Han har arbetet i bolaget i 18 år och varit vd i drygt sju år.

– Att vara vd för Tekniska verken är som att ligga först i ett tempolopp. Jag känner att det är dags att kliva av. Jag kommer att inte att börja jobba för något annat företag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!