– Jag tror att det kommer öka här i Sverige, säger Claes Grönlund.
Vi fortsätter tatuera våra kroppar som aldrig förr. Tatueringsboomen innebär även att efterfrågan för att ta bort motiv eller budskap ökar. Det finns ingen tydlig statistik över hur många svenskar som tar bort en tatuering, men i USA ska det enligt Dagens Nyheter, vara 20 procent som ångrat sig.
– Det kan mycket väl vara så, säger Claes Grönlund.
Sedan förra sommaren driver han laserkliniken Tattooff i centrala Linköping. Kliniken är ett helt inriktad på att ta bort eller bleka tatueringar och intresset ökar stadigt.
Vanligaste motivet som ska bort?
– Det är mycket kinesiska tecken, fjärilar, tribaler och sådana saker folk vill ta bort. Vackra damer som kanske inte passar in i nya jobbet, säger Claes Grönlund.
Är det inte många som vill ta bort ett namn prydd över axeln?
– Nej, man skulle kanske tro det. Men vi har nog bara haft en sådan kund hittills.
Metoden som används är laser som skjuter sönder färgpigmenten med en ljusstråle.
Claes Grönlund förklarar:
– I samma ögonblick som du gjorde din tatuering, så ville din kropp försöka att bli av med den. Kroppens vita blodkroppar började gnaga på den, men färgen är för kompakt och vad vi gör med lasern är att vi ger en kraftig värmepuls som spränger färgen. Sedan gör kroppen jobbet och för ut färgerna den naturliga vägen.
Varje enskild behandling går snabbt. Men som helhet är det en lång, tålamodsprövande, smärtsam och kostsam historia (Se i faktaruta här intill).
Enligt Claes Grönlund varierar det mellan fyra till tolv behandlingar. Däremellan måste huden läka fem-sex veckor.
Men exakt hur många behandlingar som krävs går inte att säga i förväg.
– Allt är individuellt och vi kan inte lämna några garantier. Vi vet inte hur personen reagerar, vilken färg det är eller hur djupt det sitter.