Tätt, tätt ska husen stå i framtiden

Tusen nya bostäder i första etappen kommer inte att räcka långt. Många fler vill bo i nya Vallastaden. Köerna ringlade långa till guidningarna på byggområdet.

Foto:

LINKÖPING2016-09-10 18:30

Videon är inte längre tillgänglig

Fast i sanningens namn var det många som helt enkelt var nyfikna på den nya, spännande stadsdelen.

Som Julia och Karolina Elmhester som bor i Hjulsbro och inte alls har några planer på att flytta därifrån.

– Fast det är väldigt bra att de bygger nya studentbostäder, för det finns alldeles för få, säger Julia som är nio år och tänker läsa vid Linköpings universitet så småningom, men också bli fotbollsproffs.

Mamma Karolina har sett flera bomässor och ser fram emot den som hålls i Vallastaden i september nästa år.

– Det är jättespännande. Jag vet vad en mässa kan betyda för en stad, säger hon och talar särskilt varmt om den som gjorde Helsingborg till en vattenstad 1999.

Jan-Erik och Agneta Sandén från Hejdegården är också mest nyfikna på den nya stadsdelen för närvarande.

– Men på längre sikt kanske, säger Jan-Erik. Det är roligt att ambitionsnivån är så hög, och att det finns många olika koncept.

John Gillies bär lilla Nina på armen och vill kanske också köpa en lägenhet och flytta hit.

– Vi bor på T1, säger han, och vi behöver en större lägenhet. Vi sparar för att kunna köpa en lägenhet någonstans. Här vore bra, min fru jobbar i campushallen så hon skulle få nära till jobbet.

Några som har kommit ett steg längre är Lovisa Frost och Hugo Johansson, båda studenter vid universitetet. De har förbokat en etagelägenhet, en tvåa i en av Hökerums fastigheter.

– Vi bor i Malmslätt men vill komma närmare campus, säger Lovisa Frost.

– Vi har en bostadsrätt där och så visade det sig hux flux att vi får pengar över när vi säljer den, berättar Hugo Johansson, så nu har vi råd.

De berättar om fem meters takhöjd i vardagsrummet och en fin uteplats.

– Det är svårt att hitta en annan lägenhet som man gillar när man har sett den här, säger Lovisa förnöjt.

Önskan att binda ihop universitetet med staden är ett av målen med Vallastaden.

– Det var så Akademiska hus tänkte sig att området skulle användas när vi en gång köpte marken, säger Bengt Erlandsson som tidigare var regiondirektör för Akademiska hus.

– Vi ville att det skulle bli en offentlig mötesplats, så var tanken när vi i vår tur sålde marken till kommunen. Och så blir det ju, med kultur, butiker, bostäder och idrott.

Redan bor tre familjer på området och Vallastaden har nio invånare. Förberedelserna för att de snart ska vara fler pågår för fullt, en del byggtrafik rullar fast det är helg och förhandsvisning för allmänheten.

Kön till de guidade turerna på byggområdet ringlar sig lång hela dagen. Guidade turer var utlovade varje timme, men de gick betydligt oftare eftersom intresset var stort

– Många byggherrar och ännu fler arkitekter leder till att husen kommer att se väldigt olika ut, förklarar Maria Hultqvist som jobbar med bomässan 2017 och guidar på byggplatsen i dag.

Hon berättar om det stora multihuset med stadsodling på taket, bikupor på en altan och så parkeringshus och återvinning innanför väggarna. Hit leder Tekniska Verkens listiga sopsugsystem, det som går i samma kulvertar som innehåller all annan infrastruktur under jord: vatten, elledningar och fiber.

Tätt, tätt ska husen byggas, men däremellan finns öppna områden med odlingslotter, fruktlundar och stadsodlingar. Här finns chansen för vilken Linköpingsbo som helst att få sig en liten plätt av den nya stadsdelen: 76 odlingslotter ska fördelas. Hälften kan tingas av icke-Vallastadsbor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om