– Minnet i studentorganisationer är ofta kort eftersom de engagerade studenterna byts ut på årlig basis. Det här var inget som vi var beredda på. Stuffs fullmäktige har beslutat att det behövs en verksamhetsöversyn, säger Linn Davidsson ordförande i studentkåren Stuff.
Nyligen återgav redaktionen olika berättelser om så kallade strippgyckel på flera olika sektionsfester. Även om festerna hålls utanför LiU:s lokaler så kan biljettförsäljning och liknande ske på campusområdet. Det förekom också marknadsföring med filmer som kan uppfattas som sexistiska.
Så här säger Jacob Larsson, ordförande i Consensus, kåren för medicinska fakulteten:
– Vi har fört en dialog med sektionerna efter det här. Herr- och damsittningar finns på vissa sektioner. Men de hålls samtidigt, bredvid varandra. Det ska absolut inte förekomma kränkande behandling. Sektionerna är ju väldigt fristående och därför är det extra viktigt att de följer våra och LiU:s värdegrunder. Det är något alla tre kårer måste jobba tillsammans med.
Linnea Michel på Lintek, säger så här:
– Herr- och damsittningar förekommer på flera program, men medierapporteringen har gjort att specifika grupper av studenter har känt sig uthängda. Vi har försökt att stötta dem som har varit mest i fokus. Trots att det finns blandade åsikter bland studenterna så finns det en gemensam strävan efter att tillsammans föra en dialog kring ett förbättrat studentliv. Nu diskuteras frågan om inkludering på flera olika nivåer. Och flera aktörer har blivit intresserad av denna fråga, vilket vi tycker är positivt.
Festerna fick stark kritik av både studenter och av LiU-ledningen. Många studenter har också uttryckt att de haft roligt på sittningarna.
– Sektionerna inom Stuff och alla tre kårer tar det här på största allvar, säger Linn Davidsson.
Men hon noterar också att det inte finns något principiellt i deras styrdokument som talar emot herr- och damsittningar.
– Inte mer än att det finns vissa moment inom ramarna för herr- och damsittningar som vi inte kan stå för. Vi behöver ta ställning till om vi är principiellt emot fenomenet, eller om det handlar om att förändra innehållet och syftet till något mer konstruktivt.
Linn Davidsson är också kritisk till att festerna har kunnat pågå genom åren. Redaktionen har rapporterat om liknande fester för femton år sedan.
– Det är bra att frågan lyfts, men LiU behöver kanske se inåt och på hur universitetets grundvärderingar förankras hos studenterna. Det skapar nog lätt polemik om universitetet tillskriver ansvaret för kulturförändring till unga studenter. Samma studenter som har fått ett tydligt uppdrag i överlämningen från sina företrädare att stå värdar för den här typen av fester. Vi ser det som mycket positivt att LiU nu öppnar för en dialog om hur innehållet på herr- och damsittningar kan uppfattas och vad det innebär i förlängningen. Vi tror också att det är viktigt att LiU förankrar sitt arbete med lika villkor även hos studenterna och i sina utbildningar, i synnerhet där det ändå diskuteras organisationskultur.
ulrik.svedin@ostgotamedia.se