– Att bära reflex är ett enkelt sätt att synas. Det gäller inte bara landsvägar. Man kan tro att det är ljust inne i stan men det kan samtidigt vara en ganska rörig miljö med mycket blandat ljus och mycket stökig trafik. Och då blir reflexen viktig, säger Per-Erik Hahn, som är gång-cykel och mopedsamordnare i Linköpings kommun.
Var tredjeBara var tredje fotgängare i landet bär reflex. Allra vanligast förekommande är den i Dalarna, där nästan varannan person alltid bär reflex när de går ute i mörker. I Östergötland blev siffran 31 procent. Det visar en mätning som försäkringsbolaget If lät göra tidigare i höst
November är en mörk månad på flera sätt. Solen går ner tidigt och det finns oftast inte någon snö som lyser upp. En sammanställning av Stradas olycksstatistik för åren 2007–2011 visar att november också är den månad då flest fotgängare blir påkörda av bilar och andra motorfordon.
Falsk trygghet40 procent av alla trafikolyckor där gående är inblandade inträffar när det är mörkt eller börjar bli mörkt, enligt Trafikverket. Utan reflex har en bilist endast 20–30 meter på sig att upptäcka och bromsa för en fotgängare, enligt Trafikverket. Med reflex är sikten 125 meter.
Per-Erik Hahn återkommer flera gånger till att vi ofta är invaggade i en falsk trygghet, både som bilister och som fotgängare. Men det finns ingen lag som säger att fotgängare ska ha reflex. Där faller ett stort ansvar på bilister, eller på den som framför ett motorfordon.
– Som förare sitter man lätt som i en bubbla och man ser inte så långt som man tror. Man har ett ansvar att anpassa farten efter omständigheter som mörker. Det gäller även i stan. Det är förarna som styr, gasar och bromsar. Det är rimligt att lagstiftningen fokuserar på dem.
KnähöjdVad ska då fotgängaren tänka på? Det är förstås viktigt att synas. Per-Erik Hahn understryker att den klassiska reflexen på tråd är den allra bästa.
– Den ska hänga i knähöjd och poängen är att den rör på sig. Då syns den också allra bäst. Reflexväst är jättebra, men den är svårare att få med sig, jämfört med den lilla brickan i fickan. Man ska också komma ihåg att reflexer är färskvara. De bör bytas ofta. Nästan varje år, säger han.
För cyklister gäller att det finns reflex fram, bak och i minst ett hjul, helst bakhjulet eftersom det finns en liten risk att den fastnar på tvären och låser hjulet.
– Reflexerna ska sitta fast på cykeln. Tar du på dig ett reflexband när du cyklar är det viktigt att den sitter lågt. Runt smalbenet är bra för då rör den sig också!