Taima kommer från Trollhättan och har precis kommit in på sin drömutbildning, civilingenjör i Linköping. Just nu bor hon hemma hos föräldrarna men det är snart dags att flytta hemifrån. Sedan studenten våras har hon jobbat och sparat ihop pengar inför flytten. På Facebook hittade hon en annons om en lägenhet till uthyrning och kontaktade kvinnan som publicerat inlägget.
Till en början var allt trovärdigt. Hon fick många bilder och detaljer på lägenheten och de bestämmer en tid för en visning. Det är Taimas kusin som ska gå på visningen eftersom han bor här i Linköping. Dagen kommer men kusinen får förhinder och kan inte gå på visningen. Kvinnan berättar att hon har väntat på kusinen men kan tänka sig att försöka med en ny tid så att Taima ska få se lägenheten.
– Allt var så trovärdigt, alla detaljer, alla bilder jag fick och hur hon pratade, säger Taima.
Kvinnan vill göra en kreditupplysning på Taima för att kunna gå vidare i processen och skickar en QR-kod via Messenger. Taima kollar upp hur det fungerar och företaget QR-koden står i. Allt kändes fortfarande trovärdigt och Taima försöker flera gånger scanna koden men kvinnan påstår att det inte fungerar. Hon kommer med förslaget att hon ska föra över 100 kronor till Taima genom sitt företag så att hon själv kan betala för en kreditupplysning.
– Då säger hon att det har blivit fel och överföringen gick på 10 000 kronor istället. Det kändes inte bra att ha någon annans pengar så jag swishade tillbaka hennes pengar.
Det Taima inte vet är att kvinnan då är inne på hennes sparkonto och för över mellan Taimas två konton. Det är alltså sina egna pengar Taima swishar iväg till kvinnan. Processen upprepas en gång till och det är inte förrän dagen efter Taima inser att hennes pengar är borta.
– Allt låter så dumt nu när jag säger det, men det var så svårt att upptäcka det där och då.
Taima tar hjälp av sin mamma som också blir av med en summa pengar. Här drar sig Taima ur och vill inte ha lägenheten längre. Den totala summan är närmare 30 000 kronor.
– Jag har jobbat och sparat pengar och nu är allting borta. Man är lite rädd nu, jag vill fortfarande kunna flytta men jag är inte lika taggad längre, förklarar hon uppgivet.
– Det är vanligt att man blir stressad, att det till exempel behöver ske snabbt för att ha en chans till bostaden, säger Olle Älveroth, polisens presstalesperson.
Corren kommer också i kontakt med ett par som har varit med om en liknande situation. Hyresvärden har där också velat göra en kreditupplysning men efter ett tag känner paret att något är konstigt och att det inte är så här en kreditupplysning brukar gå till. Kvinnan skickade en kod som hon ville att paret skulle logga in med via säkerhetsdosa. De föreslår andra lösningar som nekas. När paret sen frågar om de kan lösa problemet under visningen dagen därpå drar sig hyresvärden ur.
Enligt polisen är det högsäsong för bostadsbedragare när antagningsbeskeden för högskolorna och universiteten släpps. På sin hemsida tipsar polisen om hur man ska undvika att bli drabbad av ett bostadsbedrägeri:
- Kontrollera uthyrarens namn och sök upp telefonnummer och jämför med annonsen.
- Kontrollera med fastighetsägaren att personen som vill hyra ut verkligen är lägenhetsinnehavare och har tillstånd att hyra ut i andra hand.
- Betala inget innan du sett bostaden. Att vilja hyra ut sin lägenhet utan att träffas tyder på bedrägeri. Begär legitimation och kontrakt.