Skälet är att man vill öka säkerheten.
– Vi gör det framförallt i avskräckande och förebyggande syfte, säger Richard Lundqvist, chef på SJ Krösa.
Jobbet som tågvärd kan vara utsatt med passagerare som kan bli hotfulla, och i värsta fall våldsamma. Antalet incidenter har varit tillräckligt många för att SJ skulle beviljas tillstånd för att använda kroppskameror.
Vi passar på att prata med en av tågvärdarna på Tjustbanan.
– Vi har haft kroppskameror sen i december. Kameran märks knappt när man har vant sig vid den, säger tågvärden som har arbetat i många år på tågen.
Tågvärden poängterar att det inte förekommit några stora problem på just Tjustbanan. Kamerorna införs på alla Krösatågen.
Finns det sträckor som är extra utsatta?
– Det finns det, men det är så utspritt att vi inför kroppskamerar på alla sträckor, säger Krösachefen Richard Lundqvist.
Kroppskameran aktiveras när tågvärden känner att det uppstått en hotfull situation. Kamerorna har en automatisk förinspelning som gör att när man trycker på inspelningsknappen så sparar kameran även det som hände 15 sekunder innan aktiveringen.
Förhoppningen är först och främst att resenärerna ska tänka sig för när de ser att tågvärden bär en kroppskamera. I andra hand ses kameran som ett viktigt verktyg om något händer och om det går till en polisanmälan. Inspelningsmaterialet sparas längre än fem dagar om inte en utredande myndighet begär ut det.