När remisstiden på åtgärdsprogrammet för luftkvaliteten vid Hamngatan gick ut för en vecka sedan hade fjorton yttranden kommit in till kommunen. I cirka hälften framförs kritiska synpunkter.
SMHI vill se ett helhetsperspektiv på hela Linköpings tätort när kommunen planerar trafikminskningar.
– Detta motiveras av att det inte finns något känt minsta-värde då halten av föroreningar är ofarliga för människan, skriver Bodil Aarhus Andrae, chef för SMHI:s avdelning Samhälle och säkerhet, och undrar varför inte införandet av miljözoner tas upp som en metod att minska trafikflödet.
Minska känslig exponering
Landstingets arbets- och miljömedicinska klinik varnar kommunen för att bygga nya förskolor, skolor och äldreboenden vid Drottninggatan, Hamngatan och delar av Nya Tanneforsvägen där höga partikelhalter påvisats, men även vid andra centrala stråk som Lasarettsgatan och Djurgårdsgatan. Yrkeshygieniker Pål Graff och specialistläkaren Blerim Krapi påpekar att stadsplaneringen behöver ta ökad hänsyn till partikelhalterna i dessa delar av Linköping för att undvika negativa hälsoeffekter, när känsliga individer som barn och äldre exponeras för partiklar och andra luftföroreningar.
Kampanjer överskattad metod
Naturvårdsverket vill veta hur mycket partikelhalterna minskar totalt sett under de närmaste åren med de åtgärder som föreslås. Att få ned dubbdäcksanvändningen genom informationskampanjer och den vägen minska partikelhalterna är "påtagligt överskattat", enligt Naturvårdsverket. För att få effekt krävs även förbud eller ekonomiska styrmedel.
Ska granska planer
Miljökvalitetsnormer riskerar att överskridas om förtätningar i stadens centrala delar leder till mer slutna gaturum. Därför tänker länsstyrelsen granska kommunens olika planer noggrannare i fortsättningen. Miljökvalitetsnormer är inget fullständigt hälsoskydd och även om de inte överskrids kan det finnas omfattande hälsoeffekter i befolkningen.
– Det innebär att även när miljölagstiftningen inte tvingar fram åtgärder kan det ändå vara av intresse för en kommun att överväga åtgärder mot luftföroreningar, skriver länsstyrelsens miljöskyddsdirektör Karin Sigvardsson.
Fler mätstationer
Kommunens bygg- och miljönämnd efterlyser en preciserad budget för varje åtgärd och vem som ansvarar för dem, vill även veta när Hamngatan får en slitstarkare beläggning och hur användningen av dammbindningsmedel påverkar Stångån. Miljöpartiet föreslår att mätningar görs vid fler trafikerade gator och förordar att kommunen skaffar mobila stationer där även ännu mindre partiklar mäts än vad som sker idag vid Hamngatan.