Ta i trä – nu öppnar Kanevads efterträdare

Trä, men i en helt annan tappning. Det utlovar Stina Gunnarsson när hon nu öppnat Just wood.

Snart är det dags. Stina Gunnarsson är full av förväntan inför sitt nya arbetsliv, med jättestor verkstad, virkeslager och butik.

Snart är det dags. Stina Gunnarsson är full av förväntan inför sitt nya arbetsliv, med jättestor verkstad, virkeslager och butik.

Foto: Frida Glenning Ströberg

Linköping2022-07-10 11:00

Nej, nej. Det var Stina Gunnarssons omedelbara reaktion när hon erbjöds att ta över efter legendariska Gunnar Kanevad i Gamla Linköping.

– Det är en stor kostym att fylla, både bildligt och bokstavligt. Det var absolut läskigt, men sen bestämde jag mig för att det här kommer att bli bra, säger Stina .

undefined
Snart är det dags. Stina Gunnarsson är full av förväntan inför sitt nya arbetsliv, med jättestor verkstad, virkeslager och butik.

I över fem år hon drivit företaget Just Wood och tar nu steget till en egen butik. 

 

Den 27 juni öppnade butik och verkstad för allmänheten, i de anrika lokalerna i Gamla Linköping. Lokaler som hyrs ut av Kulturfastigheter.

Det blir fortfarande träföremål, men i en annan tappning.

Stinas specialitet är smycken och accessoarer. Men hon designar också träkläder. För dagen är hon iklädd idel – om än inte ädelt – trä från topp till tå och ända in på kroppen.

– Till och med trosorna är gjorda av trä. Träkläder är fantastiska. Mjuka, slitstarka, maskintvättbara i 60 grader och så andas de jättebra.

Vi får känna på ett par herrkalsonger på en galge och jovisst, de är mycket mjuka och tillverkade i följsam stretch.

undefined
Stinas egendesignade träskor med lite högre klack och en mer smäcker form än vanliga träskor.

Övertagandet av Kanevads lokaler innebär att Stina går från en 30 kvadratmeter stor studio hos Hemslöjden till 400 kvadratmeter i Bryggaregården i Gamla Linköping.

Träsnideriet Kanevad grundades 1962 av Gunnar Kanevad som varit oerhört produktiv, med utställningar både i Sverige och utomlands. Kanevad är representerad med större verk på ett 30-tal platser i världen och finns på Nationalmuseum och i hovets samlingar.

undefined
Smycken och accessoarer är Stinas specialitet, men i butiken saluför hon mängder av andra produkter.

– Jag har fått ta över alla maskiner och ett fint virkeslager. Dessutom ingick en del färdiga produkter, som olika bestickset och skärbrädor, som jag ska fortsätta sälja, säger en entusiastisk och lite småstressad Stina medan hos visar runt i de väldoftande lokalerna.

Björk, ek, en, valnöt . . .

Sammantaget möts besökarna av en blandning av träskola, gör-det-själv, butik och museum över Gunnar Kanevads livsverk. Här finns hans gärning nedtecknad och flera av hans träfigurer utställda.

I butiken samsas allt från örhängen i svartek och egendesignade träskor till korkväskor och tallsåpa.

– Tallsåpan är ett slags flytande tvål gjord av svartlut, som är en restprodukt från träindustrin. Den kan användas som vanlig handtvål, som rengöringsmedel, för skadedjursbekämpning och när man tovar.

undefined
Som en gottebutik för den som vill skapa ett egenkomponerat träsmycke.

Marknaden för träprodukter ligger i tiden och växer stadigt. Hela tiden hittas nya produkter på. Som ansiktskräm. Och disktrasor.

– Disktrasan tillverkas i Sverige och är fenomenal. Sugförmågan är otrolig och den kan köras i både diskmaskinen och tvättmaskinen. Wettexduken är tillverkad av 70 procent svenskt trä och 30 procent bomull.

Stina är inne på att börja tillverka sminkpads, för att ta bort makeup, enligt samma koncept.

Verksamheten kommer att spänna brett både vad gäller material och produktionstekniker. Från hantverk till high tech. Från massivt trä till nanocellulosa.

undefined
"Virkeslagret som ingick är rena skattkistan. Jag använder bara svenskt trä, men här finns virke från jordens alla hörn."

Under senare år har det varit konsthantverkare Håkan Jansson som arbetat i det anrika träsnideriet, ägt av Gunnars son Jan. Håkan kommer att till viss del arbeta kvar.

– Det känns så bra allting, med hela den här övergången. Jag får skapa mitt eget unika koncept samtidigt som det gamla Kanevad-arvet lever kvar.

Och det bland gamla virkeshus, lummiga innegårdar och kullerstenar, på en plats som är som gjuten för att förädla och hylla ett urgammalt svenskt material – trä.              

Stina Gunnarsson

Namn: Stina Gunnarsson.

Ålder: 43.

Familj: Man och två döttrar.

Bor: Tannefors i Linköping.

Om varför hon är tränörd: "Trä är en mångsidig och oändlig källa att skapa av, som vi i Sverige dessutom har väldigt gott om. Det är förnyelsebart och miljövänligt. Det är ett bra textilmaterial eftersom det inte krävs så mycket vatten och bekämpningsmedel vid framställningen. Att tillverka av trä är mitt sätt att visa stolthet över den svenska skogen, som byggde det här landet."

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!