Syskonförtur till förskoleklass tas bort

Nu står det klart att syskonförturen, som Linköpings kommun tillämpat när en familj önskar få ha syskon placerade på samma skola, försvinner. Det efter en dom i högsta instans som säger att syskonförturen strider mot skollagen.

Urvalet till placering i förskoleklass kommer framöver att göras utifrån närhet till skola då en skola är full och inte efter syskonförtur.

Urvalet till placering i förskoleklass kommer framöver att göras utifrån närhet till skola då en skola är full och inte efter syskonförtur.

Foto: Julia Djerf

Linköping2019-03-06 05:00

Vad som egentligen gäller kring syskonförtur när det handlar om placering av barn i förskoleklass har varit en omdiskuterad fråga i flera kommuner ända sedan nya regler i skollagen kom i maj 2018. Då upphörde de regler som garanterade alla elever en plats på en skola i sitt närområde – men frågan om syskonförtur som urval för placering av barn i förskoleklass skulle utredas vidare. Barn- och utbildningsnämnden i Linköping var i november 2018 eniga om att vilja behålla förturen och beslutade därför då att den skulle få vara kvar tills den rättsliga prövningen av skollagen var färdig.

– Vi ville inte vara de som tog bort syskonförturen utifall att den inte skulle avskaffas, men tji fick vi, säger Erik Östman, ordförande i Barn- och utbildningsnämnden.

När beslutet togs i november, fanns det en dom i Kammarrätten i Stockholm som sa att detta inte var godtagbart enligt skollagen. Men Uppsala kommun, som var den kommun som drev frågan rättsligt, begärde prövning av fallet i Högsta förvaltningsdomsstolen – en begäran som i slutet av februari nekades. Det innebar i sin tur att domen i Kammarrätten vann laga kraft.

– Det är tråkigt. Syskonförturen är ett uppskattat system, framför allt av familjer med flera barn i lägre åldrar och som gör vardagen enklare att planera. Det här blir en försämring och det tycker vi är olyckligt.

Som en följd av beslutet riskerar en andel barn att få en annan placering än den de hade fått om förturen hade tillämpats. Enligt Erik Östman rör det sig om 30–50 fall.

– Men egentligen är det dubbelt så många som beskeden kommer att ändras för. De som har sökt en placering som tidigare inte hade tillämpats på grund av andras syskonförtur kommer istället nu kunna bli tillgodosedda.

Urvalsprocessen kommer i och med det nya beslutet att behandlas utifrån relativ närhet i de fall där en skola är full.

Vad vill du säga till besvikna föräldrar som nu riskerar att inte få ha syskon på samma skola?

– Jag förstår dem, jag skulle också ha varit besviken om jag varit i deras situation.

Beslutet kommer att fattas på ett extrainsatt sammanträde i Barn- och utbildningsnämnden den 8 mars.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om