Miste tillstånd efter 38 år

En synskadad man, som haft färdtjänst i 38 år, miste tillståndet efter en dom i förvaltningsrätten. Nästan alla privatpersoner som överklagar förlorar i domstolen.

I fjol avslogs var femte ansökan om färdtjänst i Linköping.

I fjol avslogs var femte ansökan om färdtjänst i Linköping.

Foto: Thomas Möller

Linköping2021-06-02 20:00

När kommunen avslår en ansökan om färdtjänsttillstånd har man möjlighet att överklaga till förvaltningsrätten och kammarrätten. Men chansen att lyckas är liten.

Fallet med den synskadade mannen i ingressen avgjordes i fjol. Förvaltningsrätten bedömde att läkarintyget inte visade ett tillräckligt stort behov.

Under de två senaste månaderna har rätten behandlat 15 ärenden som rört medborgare i Linköpings kommun. I 14 av fallen gick rätten på kommunens linje och avslog ansökan. I det 15:e ärendet hade kommunen redan ändrat sig och beviljat tillståndet.

Här är några av fallen som avgjorts i förvaltningsrätten nyligen:

Kvinna, 84: Dålig ork efter hjärtinfarkt, svårt med balansen, går med rullator. En kilometer till busshållplats. Avslag.

Kvinna, 64: Yrsel, nedsatt balans, kronisk ryggvärk, rädsla för att ramla. Avslag.

Man 72: Diskbråck i rygg och nacke, diabetes, gråstarr, astma, artros i fötterna. Haft färdtjänst i fyra år. Kan gå 250 meter. Avslag.

Kvinna, 85: Kol, astma, ont i höftleden, artros i händer, fötter och knän. Kan inte besöka sin make på vårdboendet utan färdtjänst. Avslag.

Kvinna, 85: Svaghet i ena kroppshalvan efter stroke, polyneuropati i fötter och ben, dålig balans, höftledsartros. Avslag.

Man, 82: Värk i knälederna, venöst bensår, högt blodtryck, förmaksflimmer, synnedsättning. Kan inte gå till busshållplats. Avslag.

Man 49: Psykisk funktionsnedsättning, ångest. Haft färdtjänst sedan 2010. Avslag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!