Händelsen inträffade den 2 december förra året. Leveransen skedde genom en drönare som flög från en restaurang i utkanten av Linköping till Linköpings universitet. De som ligger bakom projektet är forskare på forskningsinstitutet RISE. RISE-enheten autonoma system har drönarfokus och huserar i lokaler på Linköpings universitet.
– Det är ett delvis EU-finansierat projekt som syftar till att automatisera och effektivisera ett stort lager. Vi har tillsammans med italienska partners och partners från Nederländerna utvecklat en lösning med autonoma truckar och autonoma drönare styrda av smarta planeringsalgoritmer som tillsammans löser lagerhanteringen. Vi lyckades inte få till en demo på helheten, därför valde vi i stället att göra drönarleveransen med mat i Linköping, berättar Andreas Gising, projektledare och forskningsingenjör på RISE.
Drönaren kan lasta uppemot fem kilo. Med två kilos last kan den flyga sju kilometer, lämna lasten och återvända.
– Man behöver inte kunna flyga så mycket längre än så. Antalet potentiella kunder blir mycket stort i en stad, säger Andreas Gising.
Enligt Andreas Gising finns den här typen av verksamheter redan i Island och Australien. Han tror att flygande matleveranser kommer att bli verklighet även i Sverige.
– Man ska flyga mat med drönare för att det är fossilfritt och för att det går snabbt. Jag tänker mig att man inte behöver flyga inne i centrum, men att det har stor potential i utkanten av och utanför staden.