Svenskar i grekisk mutskandal

En före detta chef vid det grekiska försvarsdepartementet har erkänt att han under många år tagit emot motsvarande över hundra miljoner kronor i mutor. En mindre del av dem kom från svenska vapenleverantörer. Eventuella brott i Sverige är dock preskriberade.

LINKÖPING2014-01-02 07:21

Antonis Kantas var under 1990-talet och början av 2000-talet biträdande ansvarig för vapenkontrakt vid försvarsdepartementet i Grekland. Under de åren tog han kontinuerligt emot mutor för att ordna kontrakt på bland annat ryska raketer, tyska stridsvagnar och amerikanska stridsflygplan.

Detta enligt Sveriges radios ekoredaktion.

Även svenska kontrakt ordnades mot mutor. I den utredning som nu görs i Grekland har det kommit fram att en mindre del av de över hundra miljoner kronorna kom från dåvarande Ericsson Microwave. Företaget betalade, via en vapenhandlare som var deras agent, ut 240 000 euro för att få sälja radarsystemet Arthur.

Erik Löwenadler, dåvarande vd för Ericsson Microwave, uppger för Sveriges radio att han inte har någon kännedom om mutor och att det inte har varit en del av affärsmodellen.

Han bekräftar att grekiska konsulter deltagit vid försäljningen. Men han vill inte ge någon kommentar på frågan om dessa kan ha betalat mutor utan Ericsson Microwaves kännedom.

Sedan mutorna betalades har företaget bytt både namn och ägare. Sedan 2006 ingår det i försvarskoncernen Saab och heter Saab Microwave.

Saabs medieavdelning säger till Ekot att företaget inte har några kommentarer, eftersom de påstådda mutorna ska ha betalats ut innan Saab tog över företaget. Radarsystemet Arthur är ett system som identifierar varifrån artilleribeskjutning kommer, vilket gör det möjligt att anlägga moteld.

Det brott som skulle kunna ha begåtts i Sverige är bestickning. Någon utredning är dock inte att vänta eftersom det är så länge sen att brottet hunnit preskriberas. Preskriberingstiden för grovt mutbrott är 10 år.

Antonis Kantas har enligt grekisk media valt att berätta allt kring hur mutorna hanterades. Han har oftast fått pengarna i resväskor av företagens agenter och sen placerat dem på konton i olika länder.

Av utredningen framgår också att han inte är ensam, snarare en del av ett etablerat system av mutor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!