På UD har man läst om händelsen, men enligt utrikesminister Carl Bildts pressekreterare, Sara Malmgren, föranleder inte detta något uttalande från utrikesministern
- Kina är en diktatur och det här är inget som förvånar. Det är snarare helt i linje med vad vi förväntar oss av den regimen, säger hon.
Peter Springfeldt, departementsråd med ansvar för Kinafrågor, säger att ambassaden med säkerhet har agerat på instruktioner från hemlandet.
- Det kan gälla en stående instruktion från Kina till alla sina ambassader runt om i världen att alltid protestera då man upptäcker exempelvis framträdande av falungonganhängare, säger han.
Men tror verkligen Kina att de kan stoppa en föreställning på det här viset?
- Ambassaden tror säkert inte det, men de agerar på de instruktioner de får. Så gör alla ambassader, även de som är representerar demokratiska länder.
Att protestera mot ambassadens agerande vinner man inte så mycket på, tror Peter Springfeldt.
- Vi kan bara göra klart att Sverige är ett land där det råder yttrande och mötesfrihet och här gäller våra lagar och bestämmelser.
Att länder protesterar mot olika saker via sina ambassader är inte så ovanligt, det händer lite då och då och gäller inte bara för diktaturer. Så exempelvis klagade Israels ambassadör över ett uppmärksammat konstverk på Historiska museet för några år sedan.
Kan det här få konsekvenser för Linköping?
- Svårt att säga när man inte vet vad som ligger bakom. Det beror väl också på vilka förbindelser som Linköping har med Kina.
På svenska ambassaden i Peking säger pressekreteraren Johan Murray att han inte hört om något liknande och att han, trots allt, är förvånad.
- Naturligtvis vet jag att det finns censur här och att det finns starka åsikter om hur kinesisk kultur ska presentera, så helt oväntat kanske det inte är.
Däremot tar kinesiska myndigheter gärna chansen att föra ut propaganda som passar för regimen. I höstas samarbetade Eskilstuna kommun och kinesiska ambassaden genom att arrangera en kinesisk kulturfestival.
Uppträdde gjorde en dansgrupp från provinsen Xinjiang i nordvästra Kina. Ett område där Amnesty återkommande rapporterar att folkgruppen uigurer lever under ett hårt förtryck. I samband med föreställningen spreds böcker, broschyrer och cd-skivor som alla handlade om den harmoniska situationen som råder i provinsen.
Kommunstyrelsen i Linköping står fast vid att man inte tänker bemöta ambassadens handlande.
- Protesten har ingen betydelse för oss eftersom det är helt otänkbart att vi skulle stoppa en föreställning. Det spelar ingen roll vem som ringer, säger kommunstyrelsens ordförande Paul Lindvall (m).